Parhaat autokamerat testi 2019

6661
autokamerat

Autoillessa sattuu ja tapahtuu. Kun istutaan auton rattiin, koskaan ei voi oikein tietää, että mitä liikenteessä tulee tapahtumaan. Auton kojelautaan tai tuulilasiin kiinnitettävä hyvä autokamera kuvaa helposti kaikkea liikenteessä tapahtuvaa. Autokamerat paitsi tallentavat kaiken mahdollisen liikenteessä tapahtuvan, niistä voi myös olla erittäin paljon apua kiistatilanteissa tai kolareissa.

Lisäksi silloin, kun joudut lähettämään vakuutusyhtiölle korvausvaatimuksen onnettomuuden seurauksena, ajoneuvokamera voi olla erittäin kätevä. Tämä todistaa vakuutusyhtiölle sanasi olevan tosi, ja helpottaa yhtiötä ymmärtämään, mitä tilanteessa oikein tapahtui.

Autovideokamera voi olla hyvin kätevä lisälaite, joka kirjaa eri tilanteita liikenteessä. Tapahtumat tallentuvat näppärästi autokameran muistikortille, eikä tarvitse enää harmitella myöhemmin, että kukaan muu ei nähnyt, mitä oikein tapahtui.

Autokamera ei vaadi kuljettajalta ajon aikana sen kummemmin huomiota. Autokamera liiketunnistimella kuvaa ja tallentaa itsenäisesti videota kaikesta edessä näkyvästä. Kamera kytkeytyy päälle aivan automaattisesti virransyötön kytkeydyttyä ja liikkeelle lähdettäessä, eli sinun ei tarvitse edes muistaa laittaa kameraa päälle.

Kaikki tiedostot tallentuvat automaattisesti SD-muistikorttiin, josta ne voidaan tarpeen sattuessa siirtää katseltavaksi oman tietokoneen ruudulle tai jollekin muulle näytölle. Kuvaus tapahtuu looppina, eli muistikortin tilan täyttyessä tallentaminen alkaa uudestaan nauhan alusta.

Paras autokamera sisältää muitakin ominaisuuksia kuin vain kuvaustoiminna. Joihinkin kameroihin nimittäin kuuluu poikkeuksetta myös kiihtyvyysanturi. Se reagoi mahdollisiin äkkinäisiin liikkeisiin, kolaritilanteisiin, töyssyihin ja äkkijarrutuksiin.

Kalliimmissa autokameroissa on GPS myös mukana. Autokameravalikoimassa on monia erilaisia vaihtoehtoja, ja esimerkiksi full HD autokamera tai bluetooth kamera autossa saattavat olla saatavilla.

Autokamerat ovat olleet yleistymässä viime aikoina entistä enemmän. Teknologia on jo tässä vaiheessa niin kovin kehittynyttä, että autokamerasta on hyvin paljon hyötyä, eikä lainkaan haittaa. Autokameran asettamisessa autoon tulee tosin ottaa huomioon se, ettei kamera saa olla kuskin näkökentän tiellä. Kuskin tulee silti nähdä ympärilleen täydellisesti, eikä kamera saa aiheuttaa niin sanottua sokeaa pistettä kuljettajan näkökenttään.

Monissa onnettomuustilanteissa autokamera on ollut suorastaan verraton apuväline, joka on auttanut selvittämään, mitä tilanteessa oikeasti tapahtui.

Miten autokamerat toimivat?

autokameratVaikka autokameroille on olemassa monia vaihtoehtoja, kannattaa aina mieluummin hankkia itselleen autokamera testivoittaja, jotta saat itsellesi hyvän autokameran. Ja vaikka autokameran käyttämiseksi sinun ei tarvitse ymmärtää, miten kamera oikeasti toimii, on kuitenkin hyvä ymmärtää perusasiat.

Yleisesti sanottuna tavallinen autokamera koostuu muutamasta hyvin yksinkertaisesta komponentista. Niihin kuuluvat videokamera, kovalevyt, sisäänrakennetut tai irrotettavat kiinteän tilan tallennusvälineet. Nämä osat ovat hyvin yksinkertaisia osia, joten varmaan näistä saa jo melko hyvän idean siihen, kuinka autokamerat oikeastaan sitten toimivat.

Kamerassa ei ole on/off -nappia, mihin monet kameroiden käyttäjät ovat yleensä tottuneet. Sen sijaan kamera kytketään kiinni auton omaan pistorasiaan, jossa on virtaa vain silloin, kun auto on päällä. Näin ollen auton kamera alkaa tallentaa kuvaa heti, kun auton virta laitetaan päälle ja kuski lähtee ajamaan.

Kun kuski saapuu vihdoin omaan päämääräänsä, hänen ei tarvitse manuaalisesti laittaa kameraa pois päältä, sillä kamera sammuu itsestään, kun auto sammutetaan. Tämä eliminoi mahdollisuuden siihen, että kamera unohdettaisiin laittaa päälle tai sammuttaa ajon aikana tai ajon päätyttyä.

Olemassa on myös tavallisia kameroita, jotka voi kytkeä auton tuulilasiin tai konepeltiin. Tällaiset kamerat alkavat tallentaa videota vasta sitten, kun kuski itse manuaalisesti kytkee kameran päälle. Ja ne lopettavat tallentamisen sitten vasta, kun kuski laittaa kameran itse pois päältä. Vaikka tämäkin voi vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta, kuvittele tilannetta, jossa sen yhden kerran unohdat painaa kameran päälle, ja onnettomuus sattuu.

Lisäksi tavallisissa kameroissa (kuten puhelimen kameroissa) on se ongelma, että muistikortin tilan täyttyessä et voi enää tallentaa mitään. Tämä tapahtuu usein esimerkiksi tavallisissa puhelimissa ja digitaalisissa kameroissa. Tällöin joudut poistamaan vanhoja tallenteita voidaksesi tallentaa lisää uutta materiaalia. Autokameroissa sen sijaan on olemassa loopilla toimiva muistikortti.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että muistikortin täytyttyä kamera automaattisesti alkaa tallentaa vanhan tallenteen päälle alusta. Eli toisin sanoen vanhimman tallenteen päälle nauhoitetaan ensimmäisenä. Tämä siis tarkoittaa, että sinun ei koskaan enää kameran asentamisen jälkeen tarvitse koskea siihen: se kytkeytyy päälle ja sammuu itsekseen, ja muistikortissakin on aina tilaa uudelle nauhoitteelle.

Monet miettivät kuitenkin, onko autokameralle olemassa vaihtoehtoa. Ehkä et halua asentaa autokameraa tai sinulla ei ole varaa siihen. Olemassa on esimerkiksi sovelluksia omaan Applen puhelimeen tai Androidiin, joka voi ajon aikana tallentaa ajoasi. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kätevä “asenna ja unohda” ratkaisu.

Autokamerat – tulevaisuuden trendit

Autokameroista on tullut entistä suositumpia vuosi vuodelta ympäri maailman. Autokamera on hyvin tärkeä apuväline esimerkiksi poliisille, bussikuskeille ja taksikuskeille ja rekkojen kuljettajille. Etenkin ammattikuljettajat siis turvautuvat autokameraan, sillä he ovat tien päällä monta tuntia päivässä ja mitä tahansa voi sattua aivan arvaamatta.

Vuonna 2017 esimerkiksi Yhdysvalloissa autokamerat tuottivat rahaa yhteensä lähes kolme miljardia USA:n dollaria. Tämän numeron odotetaan nousevat jopa yli huimaan viiteen miljardiin vuoteen 2023 mennessä.

Auto-onnettomuuksien määrän nousu yleisesti maailmassa on saanut monet turvautumaan autokameraan todistusaineistona siitä, mitä oikeasti tapahtui. Autokamerat ovat etenkin suosittuja paitsi Yhdysvalloissa, myös Kiinassa, Japanissa, Australiassa ja Etelä-Koreassa.

Tulevaisuudessa voisimme siis olettaa, että autokamera tullaan asentamaan autoon jo aivan rakennusvaiheessa. Rakennusvaiheessa voidaan siis näin jo varmistaa, että jokainen kuljettaja, ammattilainen tai yksityinen, saa hyödyn autokamerasta.

Yksi mielenkiintoisimmista projekteista markkinoilla tällä hetkellä on myös uusi 360 asteen autokamera. Tällainen autokamera näkee siis kaiken sen, mitä auton ympärillä tapahtuu – niin edessä, takana kuin sivuillakin. Normaali autokamera kuvaa yleensä noin 120 asteen kulmassa. Tällaista 360 asteen autokameraa työstetään myös sellaiseksi, että se toimii varmuuden vuoksi erillisellä akulla. Näin auton omistajat voivat streamata kamerasta tapahtumia silloinkin, kun he eivät ole itse autossa.

360 asteen autokamera, joka toimii myös akulla, olisi suuri apu esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa esiintyy vandalismia ja varkaita. Tällaisen kameran avulla voi helposti suojella itseään, perhettään ja tietysti omaa autoaan. Tämä on kuitenkin vielä kehitysvaiheessa, eikä se ole vielä toistaiseksi lähtenyt markkinoille. Toivomme, että tulevaisuudessa tällaistakin kameraa voidaan nähdä liikenteessä.

Olemassa on jo myös sellaisia kameroita, jotka kuvaavat auton sisällä. Esimerkiksi taksi- ja bussikuskit käyttävät usein sellaista kameraa ajoneuvoissaan, jotta voidaan tallentaa myös matkustajien liikkeet. Tästä on saatu myös idea kuvata omassa autossa matkustavia tai odottavia lemmikkejä. Vaikka tämäkään keksintö ei ole vielä toistaiseksi lähtenyt markkinoilla liikkeeseen, sekin saattaa yleistyä vielä tulevaisuudessa ja saada tuulta siipiensä alle.

Hiljattain on jo kehitetty myös sellaisia autokameroita, jotka kuvaavat paitsi sisältä ja ulkoa, ne myös streamaavat tallennetta suoraan omaan puhelimeesi. Lisäksi tietynlaiset sovellukset antavat sinun julkaista videoklippejä suoraan oman puhelimesi applikaatiosta sosiaalisen median kanavissa, kuten esimerkiksi Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa ja Youtubessa. Voit siis jakaa helposti kavereillesi esimerkiksi hulvattoman liikenteessä tapahtuneen tilanteen.

Mistä osista autokamera koostuu?

Auton kamera on hyvin yksinkertainen väline, joka koostuu vain muutamista osista. Ensinnäkin kamerassa tulee tietysti olla videokamera. Tämä videokamera on usein hyvin pieni. Videokamera on hyvälaatuinen ja saatavilla on erilaisia kameroita. Voit esimerkiksi valita full HD kameran tai ihan tavallisen kameran. Tietysti mitä tarkempi kamera on kyseessä, sen enemmän rahaa siitä joutuu maksamaan.

Toinen kameran komponentti on kovalevy. Kovalevyllä ovat kaikki kameraan tallennetut tiedot. Kovalevyn kokoja on erilaisia, ja taas mitä parempi kovalevy, sen enemmän siitä saa pulittaa rahaa.

Auton kameraan kuuluu myös muistikortti. Muistikorttiin tallennetaan kaikki video. Muistikortit auton kameroissa toimivat looppina, eli ne jatkavat tallennusta vanhan tallenteen päälle sitten, kun muistikortti on täynnä. Näin et koskaan törmää tilanteeseen, jossa muistikortista loppuu tila kesken kaiken. Lisäksi muistikortilta voi tarvittaessa siirtää tallennetta myös esimerkiksi omalle tietokoneelle tai muulle ruudulle.

Lisäksi auton kamera yhdistetään tavalla tai toisella auton virtalähteeseen. Näin varmistetaan, että kamera menee päälle silloin, kun autokin käynnistetään. Kamera sammuu silloin, kun autokin sammutetaan.

Tämän kaiken perusteknologian lisäksi kameraan saattaa kuulua myös esimerkiksi muita ominaisuuksia. Kamera voi tulla esimerkiksi varustettuna GPS:llä tai Bluetoothilla. Kamerassa voi myös olla liikkeen tunnistin tai muita lisäominaisuuksia. Mitä enemmän lisäominaisuuksia kamerassa on, sen kalliimpi se on yleensä omalle kukkarolle.

Autokameroiden koot ja suunnittelu

Autokamerat on suunniteltu yleisesti ottaen olemaan suhteellisen pieniä ja huomaamattomia. Näin autojen kamerat eivät ole kuljettajan näkökentässä eivätkä ne aiheuta sokeita pisteitä kuljettajalle. Kamera voi olla niin pieni, että sen voi laittaa mukavasti auton peilin taakse tai mukavasti lähelle kuljettajaa.

Joskus vastaan tulee kuitenkin hieman kalliimpia kosketusnäytöllä varustettuja kameroita, joissa on vielä kaiken lisäksi imukuppi. Vaikka näitä on helpompi ja mukavampi käyttää, ne saattavat olla jopa nyrkin kokoisia ja viedä jonkin verran tilaa tuulilasista. Suurimmalta osin autojen kamerat on kuitenkin pyritty pitämään mahdollisimman pieninä, jotta ne häiritsisivät kuljettajaa mahdollisimman vähän.

Suunnittelussa voi olla jonkin verran eroja. Voit löytää itsellesi hyvin pieniä kameroita, jotka ovat huomaamattomia. Näissä kameroissa ei useinkaan ole sen kummempia lisäominaisuuksia ja eikä niissä ole lainkaan kosketusnäyttöä. Joskus niiden kiinnityksenkin joutuu päättelemään ihan itse.

Voit kuitenkin löytää itsellesi myös autokameran, joka on melkeinpä oman älypuhelimen kokoinen ja kosketusnäytöllä varustettu. Ja lisäksi kamera saattaa tulla oman imukupin tai tarrojen kanssa, jotta asentaminen tuulilasiin sujuu kuin tanssi. Autokameroita on olemassa melkeinpä aivan yhtä paljon kuin tavallisia digitaalisiakin kameroita.

Valinnanvaraa on tässä suhteessa erittäin paljon ja kameraa ostaessa saa olla tarkkana, että ostaa nimenomaan itselle sopivan kameran. Värin puolesta sinulla ei (onneksi) ole kovin montaa vaihtoehtoa, sillä kamera on yleensä aivan tavallisen musta tai tumman harmaa.

Autokameroiden keskivertohinta

Autokameroiden hintahaarukka saattaa olla melkoisenkin suuri. Autokameroiden hinnat vaihtelevat helposti muutamasta kymmenestä eurosta parhaimmillaan jopa pariin sataan euroon. Hintaan vaikuttavat monet tekijät.

Jos haluat itsellesi peruskameran, jossa on tavallinen loopilla toimiva muistikortti, se on pieni eikä siinä ole kosketusnäyttöä eikä muita ominaisuuksia, saatat saada kameran muutamalla kymmenellä eurolla.

Mikäli kuitenkin haluat itsellesi hieman paremman kameran, kuten isomman muistikortin tai paremman resoluution kameran, saat heti maksaa kamerasta hieman enemmän. Tarkastellessasi kameroiden hintaa, kannattaa myös ottaa huomioon, että jotkut kamerat tulevat pakettina: niissä on sekä etu- että takakamera. Tai kamera, joka kuvaa ulospäin sekä kamera, joka kuvaa sisälle päin. Tällaiset kamerapaketit saattavat jo heti nostaa kameran hintaa, ja saatat huomaamattasi maksaa tällaisesta jo yli satasen. Mieti siis, haluatko pelkän etukameran, vai tarvitsetko toisenkin kameran autoosi.

Paras autokamera saattaa kustantaa sinulle helpostikin pari satasta. Mikäli haluat itsellesi kameran, jossa on korkea resoluutio, iso muistikortti, kosketusnäyttö, etu- ja takakamera, liikkeentunnistin, GPS, Bluetooth, WiFi -mahdollisuus ja muita erilaisia ominaisuuksia, saatat maksaa kamerasta hyvinkin ainakin pari sataa euroa tai jopa yli.

Kameroita on valmistettu myös eri käyttötarkoituksiin. Kameroita voi olla suunniteltuna esimerkiksi nimenomaan Uber- tai taksikuljettajille, bussinkuljettajille, poliiseille, rekan kuljettajille tai epämääräisissä olosuhteissa matkustaville kuljettajille. Mikäli haluat siis tiettyyn tarkoitukseen valmistetun kameran, saatat taas joutua pulittamaan hieman enemmän rahaa tavalliseen kameraan verrattuna.

Voit ostaa oman autokameran itsellesi esimerkiksi kaupasta, jossa myydään teknologiaa ja muitakin digitaalisia kameroita. Yleensä kuitenkin suoraan kaupasta ostaessasi saatat joutua maksamaan kamerasta paljon enemmän rahaa kuin silloin, jos ostaisit itsellesi autokameran netistä.

Netissä myydään paljon erilaisia autokameroita. Voit ostaa itsellesi autokameran tilaamalla sen netistä suoraan kotiovelle. Kannattaa myös pitää silmällä erilaisia tarjouksia, kuten nettikauppojen alennuksia, Black Friday -alennuksia tai poistomyyntejä.

Kuinka valita autokamera?

Autokameran valitseminen itselle tai kaverille voi olla melkoisen vaikea tehtävä. Kameroita on markkinoilla niin monia erilaisia ja eri merkkisiä, että niitä katsellessa menee jo pää helposti aivan kerrassaan pyörälle.

Ensin kannattaa miettiä sitä, millaisia ominaisuuksia tarvitset kameralta. Jos haluat vain mahdollisimman pienen ja huomaamattoman autokameran, jonka asennat paikoilleen ja unohdat sen, sinulla on melkoisen helppo tehtävä edessäsi. Tällainen kamera on yleensä pieni, ilman kosketusnäyttöä tai muita ominaisuuksia tuleva kamera. Tämän tapaisen yksinkertaisen, pienen ja huomaamattoman kameran saatat saada näppärästi vain muutamalla kympillä. Tällainen toimii helposti silloin, jos haluat vain tallentaa mahdolliset kolaritilanteet, olet yksityisautoilija etkä autoile paljon päivittäin. Yksinkertaisen kameran saat helposti ostettua joko netistä tai kaupasta.

Mikäli olet yksityisautoilija, joka autoilee paljon, kannattaa ehkä harkita tuplakameran ostamista. Sellainen paketti, missä tulee kaksi peruskameraa (yksi eteen ja yksi taakse), voi olla sinulle oikein hyödyllinen. Näin voit kuvata sekä takana että edessä olevaa liikennettä. Mikäli haluat vain peruskamerat ilman kosketusnäyttöä tai muita ominaisuuksia, selviät tästäkin yleensä alle sadalla eurolla riippuen siitä, mistä ostat sen.

Jos sen sijaan olet esimerkiksi taksikuski, haluat ehkä valita itsellesi hieman edistyneemmän version. Kannattaa valita sellainen paketti, missä tulee sekä etu-, taka- että sisäkamera. Näin saat kuvattua edessä ja takana olevaa liikennettä sekä tietysti matkustajiasi. Voi olla hyvä idea valita sellainen kamera, jossa on hyvä ja korkea resoluutio, suuri muistikortti ja mahdollisesti jopa kosketusnäyttö. Tällainen paketti on jo melkoisen ammattimainen ratkaisu, ja saattaa kustantaa lähemmäs kahta sataa euroa tai jopa vähän yli.

Jos olet muu ammattilainen, kuten poliisi tai rekan kuljettaja, kannattaa myöskin harkita oikein ammattimaista, näihin tarkoituksiin valmistettuja kameroita. Niissä on yleensä useampi kamera, joka kattaa sisä- ja ulkotilat niin edessä kuin takanakin. Lisäksi korkea resoluutio ja suuri muistikortti ovat aivan täysin pakollisia. Kannattaa myös harkita kosketusnäyttöä, GPS:ää ja liikkeen tunnistinta. Lisäksi Bluetooth ja WiFin mahdollisuus ovat hyviä olla olemassa ihan vain varmuuden vuoksi. Saatat maksaa tästä kamerasetistä helposti yli kaksi sataa euroa, joten kannattaa käyttää aikaa autokameroiden testien lukemiseen ja valita itselleen sellainen kamera, jonka jo muut autoilijat ovat todenneet hyvin toimivaksi.

Olit sitten millainen autoilija tahansa, parast ratkaisu on sellainen kamera, jonka voit asentaa ja unohtaa. Näin kamera on päällä tilanteessa kuin tilanteessa, eikä sinun tarvitse ajatella asiaa enää sen enempää. Kamera on paikoillaan ja se tallentaa kaiken liikenteessä tapahtuvan.

Hinta on myös tietysti yksi tekijä omaa autokameraa valittaessa. Kaikilla ei ehkä ole varaa maksaa montaa sataa euroa autokamerasta. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ihan ensimmäisenä suunnata nettikauppojen alekoreihin ja penkoa ne läpi. Toinen hyvä idea on odottaa esimerkiksi Black Friday -alennuksia sekä joulun jälkeisiä alennuksia. Näin voit saada itsellesi hienoja ja toimivia kameroita edullisempaan hintaan.

Mikäli alekoreista ei löydy sopivan hintaista kameraa, kannattaa karsia muutama ylimääräinen ominaisuus pois. Et ehkä tarvitse niin suurta muistikorttia, Bluetoothia, Wifiä etkä liikkeentunnistinta tai GPS:ää. Mieti, millaiset ominaisuudet kamerassa ovat sinulle ehdottoman välttämättömiä. Näin pääset alkuun oman autokameran valinnassa.

Hankit sitten millaisen kameran tahansa, sinun kannattaa aina lukea toisten käyttäjien kokemuksia ja arvosteluita ennen kuin aloitat ostoprosessin. Katso, mitä mieltä he ovat siitä kamerasta, jonka ostamista sinä itse harkitset. Käyttäjät ovat yleensä hyvin rehellisiä sen suhteen, miten kamerat oikeasti toimivat. Ehkä kameran Bluetooth pätkii? Tai ehkä kameran kuva on kovin töyssyistä? Käyttäjät ilmoittavat tästä arvosteluissa kyllä, ja nämä ovat asioita, jotka haluat tietää ennen kameran ostamista.

Hyviä asioita tietää autokameroista

Yksi asia, jota monet ihmiset miettivät on se, ovatko autokamerat laillisia. Tämä riippuu täysin siitä, missä maassa asutaan. Suomessa kamerat ovat laillisia, ainakin yleisillä teillä. Kun ajetaan yleisillä ja julkisilla alueilla, kameran käyttäminen on sallittua – aivan, kuten esimerkiksi oman puhelimesi kamerankin käyttäminen. Myös USA ja Kanada ovat laillistaneet autokameroiden käytön, ja he itse asiassa kannustavatkin kuljettajia käyttämään kameroita autossaan turvallisuuden takia.

Kaikissa maissa autokameroiden käyttäminen ei kuitenkaan ole laillista. Esimerkiksi Itävalta, Luxemburg ja Portugali ovat kieltäneet autokameroiden käyttämisen. Itävallassa ja Portugalissa autokameran omistaminen ja käyttäminen on laitonta. Esimerkiksi Itävallassa autokameran käyttämisestä saatetaan ensimmäisellä kerralla läpsäistä 10 000 euron sakko, ja seuraavalla kerralla 25 000 euron sakko. Tämä johtuu siitä, että Itävallassa, Portugalissa ja Luxembourgissa laki sanoo, ettei ihmisiä saa kuvata julkisellakaan paikalla ilman heidän suostumustaan. Luxembourgissa autokameran käyttö on kiellettyä, mutta tämä laki saattaa muuttua,

Tämän lisäksi saattaa olla olemassa paikkoja ja tilanteita, joissa autokameraa ei saisi käyttää.Yksi hyvä esimerkki tästä on esimerkiksi rajanylityspaikat. Monilla rajanylityspaikoilla auton kamera ei saisi olla päällä. Viranomaiset saattavat tällöin pyytää auton kuljettajia sammuttamaan autokameran. Se voi tosin olla jokseenkin hankalaa, jos kamerassa ei ole erillistä nappulaa, jolla videosyötteen voi pysäyttää kesken ajon.

Samoin esimerkiksi muut viranomaisten valvomat alueet, kuten lentokentät, vankilat ja muut alueet saattavat kieltää autokameroiden ja muidenkin kameroiden käyttämisen. Nyrkkisääntönä voi siis pitää, että jos saat ottaa videokuvaa omalla tavallisella digitaalisella kamerallasi, niin silloin myös autokamerallasi saa kuvata. Mikäli taas alueella ei saa kuvata tavallisella kameralla, niin autokamerakaan ei saisi olla päällä.

Toinen harmaa alue ovat kamerat, joissa on mikrofoni. Periaatteessa salakuuntelu on kiellettyä. Eli esimerkiksi, jos yrityksen auto ajaa kodin omistajan pihaan tarjotakseen palvelua, kuten esimerkiksi varashälyttimen asentamista, muuttopalveluita tai jotain muuta, auton kameran mikrofoni tulisi sulkea. Tällaisessa tilanteessa voi olla esimerkiksi hyvä informoida kodin omistajaa siitä, että auton kamera ja mikrofoni ovat päällä. Toisia kun ei saisi kuvata eikä äänittää ilman heidän suostumustaan yksityisillä alueilla. Kannattaa siis olla tarkkana tällaisen kanssa, ettei vahingossa riko lakia – vaikka tuskin tällaisesta silti kovin suuria seuraamuksia tulisi. Mikäli olet epävarma siitä, saako autokameraa käyttää tietyissä paikoissa, maissa tai alueilla, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen poliisiin ja kysyä tämä kysymys suoraan.

Sanotaan vielä ihan hauskuuden ja mielenkiinnon vuoksi, että autokameroilla voidaan kuvata paitsi vakavia asioita, niin niihin saattaa tallentua myös huvittavia asioita. Esimerkiksi Youtubessa on nähtävissä monia hauskoja erilaisia videoita tapahtumista, joissa huvittavia sekä uskomattomia tilanteita tallentui autokameraan. Kameraan on saattanut tallentua esimerkiksi villieläin, salamoita tai muita uskomattomia ja upeita tilanteita.

Jotkut yritykset myös ostavat tallenteita hauskoista tilanteista, joita on saanut nauhoitettua omalle autokameralle. Autokamera on siis paitsi erittäin hyödyllinen väline, siitä voi myös olla iloakin. Tämä on kuitenkin asia, joka pitäisi olla vasta erittäin viimeinen asia autokameraa hankkiessa – ei siis kannata hankkia autokameraa vain siksi, että se saattaa tallentaa huvittavia tilanteita. Turvallisuus ensin!

Yhteenveto

autokamera testivoittajaAutokameran käyttäminen lisää omaa turvallisuuden tunnetta. On olemassa varsin hyvä syy siihen, miksi autokamerat ovat niin kovin suosittuja ympäri maailman. Kamerat tallentavat koko matkan aina paikasta A paikkaan B ilman katkoja. Näin ollen, jos jotain sattuu matkan varrella, sinulla on siitä todiste poliisille ja vakuutusyhtiölle.

Hyvä puoli autokamerassa on se, ettei sinun tarvitse edes muistaa laittaa sitä päälle. Voit vain asentaa sen tuulilasiin tai peiliin kerran ja unohtaa sen olemassaolon aivan kokonaan. Kamera saa virtaa autosta, joten auton käynnistyessä kamerakin käynnistyy. Kun auto sitten ajon päätteeksi sammutetaan, kamerakin sammuu. Tämä tarkoittaa, ettei sinulle voi käydä vahingossa niin, että unohdat laittaa kameran päälle.

Autokameroiden hinnat vaihtelevat melkoisen paljon. Autokameroissa on paljon eroja esimerkiksi koossa, näytöissä, kameran resoluutiossa, muistikorteissa ja muissa ominaisuuksissa. Mikäli haluat ihan tavallisen peruskameran, saat ostettua sen todennäköisesti muutamalla kympillä joko kaupasta tai netistä.

Mikäli kuitenkin tarvitset kameran ammattikäyttöön ja haluat hieman lisäominaisuuksia, kuten Bluetoothin, WiFin, GPS:n tai liikkeentunnistimen, tulee sinun pulittaa kamerasta hieman enemmän rahaa. Jos olet ammattikuljettaja tai ajat paljon joka päivä, autokamera on erittäin suositeltava varustus omassa autossa.

Jos kuitenkin olet yksityishenkilö ja autoilet lyhyitä matkoja, ei sinun välttämättä tarvitse ostaa kaikista hienointa ja kalleinta autokameraa. Kaikki riippuu täysin siitä, mitkä sinun omat tarpeesi ovat.

Vaikka Suomessa autokameran käyttäminen on laillista yleisillä paikoilla, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että jos lähdet Euroopan matkalle, joissain maissa kameran käyttäminen voi olla laitonta. Mikäli ajelet esimerkik Portugalin, Itävallan tai Luxemburgin läpi, sinun tulisi jättää autokamera kokonaan kotiin. Itävallassa sinulle saatetaan läppäistä melkoinen sakko, ja Portugalissakin seuraamukset voivat olla huimat. Mikäli siis olet epävarma, tarkista aina varmuuden vuoksi paikalliset lait poliisilta tai muulta viranomaiselta.

Autokameran hankkiminen saattaa kuitenkin olla hintansa arvoista, sillä siitä on aina enemmän hyötyä kuin haittaa. Autokameroita voit ostaa netistä tai elektroniikkaa myyvistä kaupoista. Jos et ole varma, millainen autokamera sinun kannattaisi ostaa, voi olla hyvä idea kysyä neuvoa esimerkiksi autokameran omistavalta kaverilta tai lukea erilaisia arvosteluja netissä. Turvallista matkaa ja aja varovasti!