Ilmankostutin testi 2019

16914
höyrystävä ilmankostutin

Syksyn tullen moni alkaa talvea kohti pohtimaan ilmankostuttimen hankintaa. Moni suomalaisen kärsii talvella turhaan kuivasta sisäilmasta, sillä markkinoilla on nykyisin laadukkaita ilmankostuttimia, jotka tekevät sisäilmasta huomattavasti kosteamman. Tämä saattaa olla monelle myös merkittävä terveys kysymys. Sopiva ilmankosteus nimittäin saattaa pitää flunssat poissa vaikka koko talven läpi.

Kesällä ei moista tarvitse miettiä, mutta kunnon pakkasilla liian kuiva ilma saattaa altistaa monenlaisille ongelmille. Kuivasta ilmasta kärsivät etenkin astmaatikot sekä erilaisia ihosairauksia sairastavat. Kuiva sisäilma vaikuttaa myös kodin viihtyvyyteen, joten kyseessä ei ole ollenkaan turhanpäiväinen asia. Kuiva sisäilma aiheuttaa pahimmillaan ihon sekä limakalvojen kuivumista ja ärtymistä. Siksi sisäilmaongelmaan kannattaa aina tarttua ajoissa. Lisäksi kuivuus voi aiheuttaa vahinkoa myös asunnon pintamateriaaleille sekä huonekaluille.

Hyvä ilmankostutin kunkin huolehtii sisäilman riittävästä kosteudesta etenkin kylmimpien kuukausien aikana. Myös syksyllä ilma on jo huomattavasti kuivempaa kuin esimerkiksi kesäaikaan, joten herkimmät saattavat ottaa sisäilmankostuttimen käyttöön jo heti syksyllä.

Sisäilman merkityksestä on paljon puhetta viime vuosien aikana. Sisäilma vaikuttaa oleellisesti siihen, miten hyvä meidän on oleskella sisätiloissa. Etenkin oma koti ja makuuhuone on tärkeä. Jos ei siis aio koko asunnon sisäilmaa kosteuttaa, kannattaa harkita ilmankostuttimen hankintaan ainakin makuuhuoneeseen. Pelkästään tällä saattaa olla huomattava vaikutus omaan hyvinvointiisi.

Mitä ilmankostutin tekee?

höyrystävä ilmankostutinHyvä ilmankostutin lisää sisäilman kosteutta. Varsinkin talviaikaan sisäilma saattaa olla liian kuivaa lämmityksen vuoksi sekä muutenkin kuivan ilman vuoksi. Kesällä ilma saattaa olla jopa kosteaa, mutta talvipakkasilla ilma on kuivaa. Tämä ei tee hyvää niin hengitykselle kuin ihollekaan.

Ilmankostutinta voidaan käyttää joko erillisen huoneen tai jopa koko asunnon ilman kosteuttamiseen. Tässä kohtaa on olennaista, että ilmankostuttajan teho vastaa tilan suuruuteen. Ilmankostutin ei siis saa olla liian suuri, eikä toisaalta liian pieni. Ilmankostutin tulee siis aina valita siten, että se kyseiseen tilaan sopii. Muutoin laite ei toimi, vaikka se olisikin kuinka tehokas. Myöskään liikaa ilmaa ei saa kosteuttaa. Siksi sisäilman kosteutta kannattaa tarkkailla erillisen ilmankosteusmittarin avulla. Tällöin tiedetään varmasti, että ilman kosteus on optimaalisella tasolla. Ilman suhteellisen kosteuden ei tulisi ylittää 45 prosenttia, joten liikaa ei ilmankostutinta saisi myöskään käyttää. Myös liiallinen kosteus aiheuttaa haittaa, joten oleellista on pysyä optimaalisella tasolla.

Höyrystävä ilmankostutin saattaa olla monelle se paras valinta, koska silloin huone saadaan tehokkaasti kosteutettua varsin tasaisesti. Hyvä ilmankostutin vertailu ottaa kuitenkin huomioon erilaisia seikkoja, joten kannattaa tutustua sellaiseen ennen laitteen hankintaa.

Miksi ilmankostutinta kannattaa käyttää?

Ilmankostuttimen käytöllä saattaa olla huomattava vaikutus terveyteemme. Riittävä ilmankosteus varmistaa esimerkiksi luonnollisesta silmien, ihon ja limakalvojen kostuttamisesta, samalla ehkäisten niiden kuivumista. Moni haluaakin ilmankostuttimen myös vähentämään ihon ja huulten kuivumista. Minkä lisäksi ilmankostutin ehkäisee tehokkaasti poskionteloiden tukkeutumista sekä päänsärkyjä, kuivaa yskää ja kurkun kuivumista. Kuten sanottu kuiva sisäilma saattaa altistaa erilaisilla oireille, jotka saattavat ajansaatossa olla erityisen epämukavia.

Paras ilmankostutin kosteuttaa tehokkaasti sisäilmaa ja auttaa joko ennaltaehkäisemään tai lievittämään erilaisia oireita. Monet ovat tykästyneet nimenomaan höyrystyvään ilmankostuttimeen, koska se on erityisen tehokas vaikeiden oireiden helpottamiseen. Ilmankostuttaja ei siis ole mikään turhakapistus, vaan saattaa parhaassa tapauksessa tuoda helpotuksen jopa vuosia jatkuneisiin oireisiin. Erillinen ilman kostutin niin kotona kuin töissä voi parantaa huomattavasti omaa viihtyvyyttä sisätiloissa.

Ilmankostuttimia on markkinoilla runsaasti. Ilmankostutin testivoittaja saattaa joskus olla kalleimmasta päästä, mutta halvempiakin vaihtoehtoja löytyy. Periaatteessa voit valita ilmankostuttimen omien mieltymyksiesi sekä budjetin mukaan. Jos kuitenkin haluat kerralla laadukkaan ilmankostuttimen, kannattaa siihen hieman panostaa. Voi olla paikallaan katsoa myös kattava ilmankostutin testi, jotta käsityksen siitä, mitä parhaat ilmankostuttimet pystyvät tekemään.

Ilmankostuttimissa on siis eroja. Ei välttämättä kannata tarttua heti halvimpaan vaihtoehtoon, koska halpa ilmankostutin ei välttämättä aja asiaansa. Tämä riippuu kuitenkin aina myös omista tarpeistasi. Parhaissa kostuttimissa on myös runsaasti erilaisia toimintoja: on olemassa niin lämmin- kuin kylmähöyrystyviä laitteita, pisaroivia kostuttimia sekä koko asunnon tai yksittäisen huoneen kostuttavia ilman kostuttimia.

Miten ilmankostutin toimii?

Yksinkertaisuudessaan ilmankostutin pitää sisäilman terveellisenä hengittää sekä vähentää pölyisyyttä ja sähköisyyttä. Ilmankostuttimissa on yleensä irrotettavissa oleva vesisäiliö, ja ne toimivat tekniikan avulla, joka välittää veden ilmaan höyrynä tai pisaroina. Yleensä laitteen virta katkeaa automaattisesti, kun vesisäiliö tyhjenee. Näin voidaan samalla säästää myös energiaa. Vesi kannattaa vaihtaa usein, jos säiliössä on vettä, koska seisova vesi kerää helposti bakteeristoa, joka sitten leviää sisäilmaan.

Valmistajan ohjeita on noudatettava myös suodattimien vaihdon suhteen. Kannattaa aina muistaa noudattaa valmistajan ohjeita, ja käyttää ilmankostutinta niiden mukaisesti.

Seuraavaksi katsotaan, millaisia erilaisia ilmankostuttimia on olemassa. Kannattaa huomata, että ilmankostutin hinta on aina riippuvainen ominaisuuksien määrästä: mitä enemmän ilmankostuttimessa on erilaisia ominaisuuksia, sitä enemmän se yleensä myös maksaa.

Höyrystyvä ilmankostutin

Lämminhöyrystävässä ilmankostuttimessa ilmankostutin lämmittää vettä niin, että se vapautuu huoneeseen tai muuhun tilaan höyrynä. Höyry on omiaan tuhoamaan homeita ja bakteereja, joten ilmankostuttimesta on monenlaista hyötyä. Joissakin laitteissa on mukana jopa UV-valo, joka edesauttaa bakteerien tuhoutumista. Moni hankkii tällaisen laitteen myös home altistuksen edessä. Vaikka hometalosta tulee aina muuttaa pois, voi ilmankostutin poistaa pieniä määriä bakteereita ja homeita ilmasta.

Toisaalta on olemassa myös kylmähöyrystyviä ilmankostuttimia, jolloin kone puhaltaa ilmaa kostutetun suodattimen läpi. Tällöin kostea ilma leviää huoneeseen tasaisesti laitteesta tulevan ilman mukana. Kylmän ilman ansiosta huoneilma ei lämpene, mikä voi olla hyvä asia muun lämmityksen yhteydessä.

Pisaroiva ilmankostutin

Pisaroivassa ilmankostuttimessa ilmaa kostuu pyörivien kiekkojen tai ultraäänen välityksellä. Vesi johdetaan tällaisessa laitteessa niin sanottuun värähtelijään, jossa se muuttuu sumuksi. Tämä taas puhalletaan suoraan sisäilmaan. Kyse on siis pääsääntöisesti eri tekniikoiden käyttämisestä. Tällaisen ilmankostuttimen etuna on etenkin hiljainen ääni.

Joissakin laitteissa nämä kaksi ominaisuutta on yhdistetty samaan laitteeseen: saat siis itse valita, käytätkö ultraääni- vai höyrystävää tekniikkaa. Parhaimmillaan laitteeseen voi lisätä myös eteeristä öljyä, joka voi auttaa etenkin hengitysvaikeuksien osalta.

Onko ilmankostuttajasta höytyä?

Parhaimmillaan ilmankostuttaja saattaa auttaa sinua pysymään terveenä koko vuoden ajan. Kun ilman kosteusprosentti on sopiva, auttaa se pitämään ikävät oireet ja flunssat loitolla. Etenkin lapset ovat herkkiä kuivan ilman vaikutuksille. Kuiva ilma altistaa vilustumissairauksille, sekä silmien, ihon ja limakalvojen kuivumiselle. Pahimmillaan niistä voi tulla kunnon sairastelu kierre koko talven ajaksi. Hyvä ilmankostutin voi siis oikeasti saada nuhat vähentymään ja pitämään poskiontelontulehduksen loitolla.

Hyvä ilmankosteus antaa sinulle mahdollisuuden hengittää terveellistä ilmaa ja voida kotona mahdollisimman hyvin. Moni kaupunkilainen on ikityytyväinen ilmankostuttajan hankintaan, koska ilma voi olla huonoa etenkin kaupunkioloissa. Toisaalta esimerkiksi Pohjois-Suomen talvet ovat omiaan pitämään sisäilman kuivana kuukausikaupalla. Etenkin allergia- ja astmaoireista kärsivät hyötyvät sisäilman kostuttajasta.

Ilmankostuttaja voi olla erityisen tärkeä makuuhuoneessa. Siksi moni saattaa miettiä, mikä on hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen. Oleellista tässä on ilmankostuttimen teho ja makuuhuoneen koko. Näiden kahden tulee täsmätä, jotta makuuhuoneen ilma voidaan tehokkaasti kosteuttaa.

Ilmankostutin voi vaikuttaa myös asunnon ja pintamateriaalien kunnossapitoon. Kun asunnon tai talon ilman kosteus on optimaalinen, pysyy esimerkiksi tapetit ja parketti paljon paremmassa kunnossa. Myös mahdolliset huonekasvit voivat paljon paremmin.

Ilmankostuttimissa saattaa kuitenkin olla myös haittapuolia. Esimerkiksi pisaroivissa ilmankostuttimissa on haittapuolena hiukkaspäästöt. Usein vaaratilanteet johtuvat ohjeiden laiminlyönnistä, joten on tärkeää muistaa noudattaa ohjeita aina tarkkaan. Kosteuden tasoa tulee myös tarkkaan seurata kosteusmittarin avulla. Paremmissa ilmankostuttajissa tällainen tulee mukana. Silloin kun ilma on liian jo liian kosteaa, saattaa siitä muodostua erilaista home- ja kosteushaittaa. Oikein käytettynä haitoilta kuitenkin yleensä vältytään. Hieman totuttelua ja tarkkuutta ilmankostuttimen käyttö saattaa kuitenkin alussa vaatia.

Turvallisuuden nimissä ilmankostutin kannattaa asettaa lattiapinnalle, jotta esimerkiksi huonekalut tai kodin elektroniikka ei vaurioidu. Etenkin lämminhöyryttäjien kohdalla tulee olla tarkkana, sillä kuuma vesi voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa palovammoja. Tällaiset ilmankostuttajat tulee aina sijoittaa lasten ja eläinten ulottumattomiin.

Suhteellisen kosteuden ylläpito antaa siis monia terveysetuja ja edesauttaa yleistä terveyttä. Kun taas liika kosteus altistaa näille. Siksi kosteutta kannattaa pitää silmällä päivittäisellä tasolla optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. Jos haluat taata parhaan tuloksen, kannattaa harkita laitteen hankkimista, jossa on sekä ultraääni ilmankostutin että höyrytoiminto.

Kenen kannattaa hankkia ilmankostutin?

Ilmankostuttimesta hyötyy periaatteessa ihan jokainen. Toiset vain ovat herkempiä saamaan oireita kuivasta sisäilmasta mutta kaikki voivat nauttia ilmankostuttajan tuomista terveyseduista. Suurimman hyödyn saavat kuitenkin ne, joilla jo on oireita huonon ja liian kuivan sisäilman vuoksi. Kuten mainittu etenkin moni allerginen ja astmaatikko hyötyy optimaalisen kosteasta sisäilmasta. Etenkin makuuhuoneeseen sijoitettu ilmankostutin voi tuoda suurenkin eron siihen, kuinka hyvä hyvässä sisäilmassa onkaan nukkua. Sopivan kostea ilma tekee yöllä hyvää hengitykselle, nenän tukkoisuudelle sekä kuivalle kurkulle ja limakalvoille. Muun muassa Allergia- ja astmaliitto suosittelee ilmankostuttimia.

Parhaat vinkit ilmankostuttajan hankintaan

Ilmankostuttimen hinta riippuu useasta eri seikasta. Ensinnäkin tilan koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon ilmankostutin tulee lopulta maksamaan. Mitä suurempi tila, sitä tehokkaamman ja suuremman ilmankostuttimen tulet tarvitsemaan ja tällöin se myös maksaa hieman enemmän. Pieneen tilaan taas voidaan ottaa melko simppeli ilmankostuttaja eikä hintakaan päätä huimaa. Toisekseen hintaan vaikuttaa erilaisten lisäominaisuuksien määrä. Laitteeseen on mahdollista saada esimerkiksi antibakteerisia osia, ilmanpuhdistin sekä sisäänrakennettu kosteusmittari. Kaikista edullisin vaihtoehto on ilmankostutin patteriin, jonka voi saada vain muutamalla kympillä. Makuuhuoneissa kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset meluhaitat – kannattaa siis valita ilmankostutin, joka on mahdollisimman hiljainen.

Lisäksi kannattaa huomioida myös sähkönkulutus. Energiaa säästävän kodinkoneen ostaminen on hyvä idea, koska sillä säästetään rahat takaisin suoraan sähkölaskussa.

Mitä ilmankostuttajan koossa ja mitoissa kannattaa ottaa huomioon?

Ilmankostuttimet ovat yleensä niin sanottuja konsoleita, jotka voidaan sijoittaa erilaisiin tiloihin. Niitä on myös mahdollista liikutella eri huoneiden välillä ja näin siirtää kosteaa ilmaa ympäri asunnon. Pienimmät laitteet on tarkoitettu vain yksittäisen huoneen kostuttamiseen. Nämä ovat niin korkeudeltaan muutaman kymmenen sentin mittaisia. Tyypillisesti tavanomaiset ilmankostuttajat ovat kooltaan noin 50 cm x 50 cm.

Myös muotoja on erilaisia ja moni toivoo myös ulkonäön olevan mahdollisimman miellyttävä, sillä ilmankostuttaja tulee usein näkyvälle paikalle. Saatat löytää niin kuutioiden kuin pisaroiden muotoisia ilmankostuttajia. Minkä lisäksi on olemassa myös pylvään ja ufon mallisia laitteita. Myös värivalikoimaa saattaa olla tarjolla useamman värin verran. Yleensä ilmankostuttimet ovat valkoisia, mustia tai sinisiä.

Mitä upeampi muotoilu ja väri, sitä kalliimpi laite yleensä on. Jos et ole valmis laittamaan montaa sataa euroa tähän laitteeseen, saatat joutua tyytymään hieman yksinkertaisempaan muotoiluun.

Ilmankostuttimet testissä

Kylmällä vedellä toimivat ilmankostuttimet ovat haastaneet lämpimällä vedellä toimivat edeltäjänsä. Moni haluaa hankkia nimenomaan kylmällä vedellä toimivan kostuttimen, koska ilmankostuttajan ei haluta lämmittävän huoneenilmaa entisestään. Etenkin makuuhuoneessa on hyvä pitää illalla sopivan viileä ilma. Ilmankostutinvertailut ottavat kuitenkin huomioon monipuolisesti erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka mielekästä on hankkia tietty laite. Seuraavaksi käydään läpi, millaisiin ominaisuuksiin vertailuissa kiinnitetään huomiota.

Puhdistus

Laitetta hankittaessa on oleellista kiinnittää huomiota siihen, kuinka helposti laite on mahdollista puhdistaa. Helposti puhdistettava laite nimittäin säästää paljon aikaa ja vaivaa. Laitteita myös usein arvioidaan sen perusteella, kuinka helppo niitä on pitää puhtaana. Laadukkaissa laitteissa osat saa pidettyä helposti puhtaana, ja tämä ennaltaehkäisee ikävän bakteeriston syntymistä. Siksi ilmankostutin on erityisen tärkeää pitää puhtaana – bakteerien syntymisen estämiseksi.

Hyvät ilmankostuttimet ovat helppoja käyttää ja niiden osat irtoavat helposti puhdistusta varten. Joihinkin laitteisiin on mahdollista hankkia erikseen vedenpuhdistin, joka tekee puhdistamisesta vieläkin helpompaa.

Laitteen puhtaanapito on kaiken a ja o, koska jos laitteeseen alkaa kertymään ikävää kasvustoa, leviää se myös sisäilmaan. Tämä pahentaa usein niitä asioita, joita lähdettiin alun perin parantamaan. Siksi laitteen puhtaanapito on oleellinen osa sen käyttämistä.

Energiankulutus

Laitteen energiankulutus vaikuttaa olennaisesti siihen, kuinka paljon laite oikeastaan vie sähköä. Lukemissa saattaa olla eroja, ja vähän kalliimmat laitteet ovat usein myös energiatehokkaita. Kannattaa siis aina tarkastaa laitteen energialuokka, ja maksaa vaikka vähän enemmän itse laitteesta, jos energialuokka on tehokkaampi. Kuten mainittu tämä maksaa itsensä nopeasti takaisin sähkölaskussa, ja samalla saat käyttöösi paremman ja kaiken kaikkiaan tehokkaamman laitteen.

Käyttömukavuus

Myös laitteen käyttömukavuus saattaa muodostua oleelliseksi tekijäksi. Hyvä ilmankostuttaja on helppokäyttöinen jokapäiväisessä käytössä, ja niissä on myös selkeät ohjeet. Ohjeisiin tulee aina tutustua huolella ennen laitteen käyttöä. Tällöin voidaan välttyä monilta ongelmilta ja laitteen käyttöikä pitenee, kun sitä käytetään oikein. Ohjeet kannattaa myös säilyttää, koska seuraavan kerran, kun kylmät ilmat yllättää, saattaa osa ohjeista olla jo unohtunut. Siksi kannattaa kaivaa ne kaapin pohjalta aina uudelleen.

Paras ilmankostutin

Voidaan sanoa, että paras ja laadukkain ilmankostutin on sellainen, joka on helppo puhdistaa ja on energiakulutukseltaan pieni. Hyvässä ilmankostuttimessa on myös suodatin, joka samalla suodattaa pölyä ilmasta. Laitetta tulee olla myös helppo käyttää, ja siinä täytyy olla hyvät ohjeet. Hyvä laite myös haihduttaa vettä tasaisesti, eikä kuuman veden ole vaaraa kaatua. Laitetta tulee siis olla kaiken lisäksi myös turvallinen käyttää.

Parhaassa tapauksessa ilmankostuttimessa on mukana kosteusmittari, jotta ilman oikeaa kosteuspitoisuutta voidaan seurata joka päivä. Joku voi arvostaa myös laitteen pienikokoisuutta suhteessa siihen, miten tehokkaasti laite puhdistaa jopa suuremmankin tilan.

Valitse itsellesi sopiva ilmankostutin

Olennaista on, että valitset juuri omiin tarpeisiin sopivan ilmankostuttimen. Sinun tulee ensinnäkin kiinnittää huomiota siihen, millaiseen tilaan kostutin on tulossa. Myös laitteen käyttöystävällisyys on tärkeää, eikä kukaan halua alkaa taistelemaan hankalan laitteen kanssa joka päivä. Talvella laitetta saatetaan käyttää ahkerasti, vaikka joka päivä, joten käytön tulee olla helppoa. Jos valitsemasi laite ei itsessään sisällä kosteusmittaria, kannattaa sellainen hankkia erikseen. Myös tämän kustantaminen kannattaa ottaa huomioon, ja joskus onkin parempi hankkia suoraan sellainen ilmankostutin, jossa on mittari mukana.

Myös laitteen ulkonäöllä saattaa olla sinulle väliä. Varsinkin jos laite tulee näkyvään paikkaan kotona, on sen edes jossakin määrin syytä miellyttää myös silmää. Nykyään on saatavilla myös ulkoisesti hienosti suunniteltuja ilmankostuttimia, tosin niistä saattaa joutua hieman maksamaan.

Näin valitset ilmankostuttimen

Katsomalla millaisia testejä ilmankostuttimien välillä ollaan tehty, pääset valitsemaan helposti myös sinulle parhaan laitteen. Tässä on koottuna parhaat vinkin laitteen lopulliseen valintaan:

Laitteen toiminta

Sinun tulee olla selvillä laitteen toimintaperiaatteesta. Ilmankostuttimet toimivat erilaisilla tekniikoilla. Sinun tulee valita, haluatko kuumahöyrystävän, kylmähöyrystävän vai pisaroivan laitteen. Osa laitteista myös yhdistelee näitä toimintoja.

  • Kuumahöyrystävä laite sananmukaisesti höyrystää ilmaa huoneeseen, mutta saattaa kuitenkin samalla myös lämmittää ilmaa.
  • Kylmähöyrystävä laite taas suoremmin suodattaa vettä huoneilmaan, ilman lämmittävää vaikutusta.
  • Pisaroiva ilmankostutin taas pisaroi vettä ilmaan joko pyörivän kiekon tai ultraäänen avulla.

Sijoituspaikka

Mieti etukäteen, mihin aiot laitteen kotona sijoittaa. Siten tiedät, millaista tehoa laitteelta haet. Esimerkiksi pelkkään makuuhuonekäyttöön ei kannata hommata liian isoa tai tehokasta laitetta, vaan silloin pienempikin laite riittää. Isoon asuntoon taas voidaan hommata jopa useampi ilmankostutin, jos koko asuntoon halutaan saada parempi huoneilma.

Jos taloudessa on lapsia, kannattaa olla varovainen sellaisen laitteen hankkimisen suhteen, jossa on kuumaa vettä. Tällaista laitetta ei välttämättä kannata asettaa ainakaan lasten huoneeseen tai sen tulee muutoin olla lasten ulottumattomissa.

Nämä ovat oikeastaan kaksi tärkeintä seikkaa, kun olet lähdössä hankkimaan ilmankostutinta. Niiden pohjalta voit löytää laitteen, joka palvelee juuri sinun tarpeitasi, ja voit lähteä laajentamaan muiden ominaisuuksien listaa omien halujen mukaan.

Vinkkejä käyttöön

  • Aseta ilmankostutin niihin huoneisiin, joissa sisäilman toivotaan eniten parantuvan.
  • Laitetta ei välttämättä kannata jättää päälle yksin ainakaan kovin pitkiksi ajoiksi. Pääasiassa laitetta tulisi siis käyttää silloin, kun huoneessa itse oleskellaan. Tosin makuuhuoneen voi kosteuttaa jo hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, jolloin sänkyyn on erityisen mukava mennä.
  • Seuraa ilman kosteutta aktiivisesti: oikeaoppinen laitteen käyttö löytyy kokemuksen kautta, sillä jokainen asunto ja tila on erilainen. Siksi ei ole olemassa yhtä varmaa reseptiä ilmankostuttimen käyttöön.
  • Kuulostele oireita: tarkkaile, missä vaiheessa oireet alkavat helpottaa. Näin saat selville, mikä on itsellesi optimaalinen tapa hoitaa oman kotisi sisäilman hoito. Monella oireet alkavat helpottaa nopeasti.

Oikeaoppinen käyttö on tärkeää

paras ilmankostutinLaitteen oikeaoppinen käyttö on oleellinen osa paremman huoneilman aikaansaamiseksi. Kannattaa aina muistaa, ettei asunnon suhteellinen ilmankosteus saa ylittää 45 prosenttia. Muutoin home ja muu mikrobista saattaa alkaa lisääntymään. Laite täytyy myös pitää kunnossa, ja se tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin ohjeiden mukaisesti.

Laitteeseen ei esimerkiksi kannata jättää vettä seisomaan, koska se on omiaan kerryttämään likaa ja kasvustoa. Huoneen lämpöinen vesi on nimittäin otollinen kasvualusta monelle bakteerille. Siksi säiliö kannattaa tyhjentää aina, kun lopetat laitteen käytön. Kannattaa kuitenkin aina huolehtia, että vesi on ehtinyt jäähtymään, mikäli käytät kuumahöyrystyvää laitetta. Huomaa myös, että laitetta ei yleensä saa pestään millään aineilla, vaan hellävarainen vesipesu riittää.

Jos kunnollisesta hygieniasta ei pidetä huolta, saattaa laite alkaa levittämään asuntoon haitallisia mikrobeja. Tällöin voidaan joutua jopa pahempiin ongelmiin kuin pelkän kuivan huoneilman kohdalla. Siksi puhtaus on tässäkin kohtaa kaiken a ja o. Suodatukseen käytettävän veden tulee myös aina olla tuoretta, eli vaihda vesi aina, kun alat käyttämään laitetta uudelleen. Joissakin laitteissa on mukana antibakteerisia ominaisuuksia, jotka ovat todella suositeltavia etenkin kylmähöyrystyvien laitteiden kohdalla.

Myös laitteen huoltamisesta kannattaa huolehtia. Tällöin hyvä laite voidaan pitää käytössä vuosien ajan. Pesujen ja vedenvaihtojen lisäksi myös laitteen suodattimet tulee pitää kunnossa ja puhtaana. Huolehdi siis, että kaikki pestävät osat pysyvät kunnossa, niin laite palvelee parhaalla mahdollisella tavalla pitkään.

Ilmankostuttimen kanssa pelattaessa sitä tulee aina käyttää asianmukaisella tavalla. Tällöin voidaan välttyä monilta ongelmilta ja laitetta voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Ilmankostutin saattaa säästää myös lääkärikuluissa, kun jokavuotiset flunssat pysyvät poissa paremman huoneilman johdosta. Moni on sitä mieltä, että ilmankostutin on yksi kodin ykköshankinnoista talvella. Kun jaksat tutustua sen käyttöön rauhassa, voit taata itsellesi laadukkaan laitteen vuosien ajaksi. Se saattaa olla monen hengitysvaikeuksista kärsivän pelastus talvella.

Yhteenveto

Monessa suomalaisessa kodissa on nykyään ilmankostutin. Moni sanoo, ettei enää tulisi toimeen ilman sitä talvisaikaan. Kova lämmitys ja kuiva pakkasilma saattaa tehdä sisäilmasta hyvin kuivaa. Silloin voi huonosti niin iho kuin limakalvot. Lisäksi monilla on paljon flunssan kaltaisia oireita, jotka saattavat kadota kokonaan ilmankostuttimen käyttöönoton myötä.

Etenkin astmaatikot voivat hyötyä sisäilmankostuttimesta, mutta periaatteessa kuka tahansa, joka haluaa hengittää terveellistä ilmaa, huomaa eron omassa olossaan. Monenlaiset oireet voivat helpottua laitteen käyttöönoton myötä ja jopa kokonaan poistaa niitä.

Moni miettii kovasti, minkälainen ilmankostutin omaan kotiin kannattaa ottaa. Isoon asuntoon tai taloon saatetaan hankkia jopa useampi ilmankostutin. Kuten mainittu ilmankostuttimet toimivat erilaisten tekniikoiden välityksellä aina höyryttävistä pisaroiviin laitteisiin. Moni on suosinut kylmähöyrystyviä laitteita, mutta monet asiantuntijat tuntuvat kuitenkin suosivan lämpimällä vedellä toimivia laitteita. Kuuma vesi nimittäin estää haitallisen mikrobisten syntymistä, ja on näin hygieenisempää.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin hankkia laite, joka on oikea juuri siihen tilaan, jossa sitä aiotaan käyttää. Halvalla saa käyttöönsä perustuotteen, mutta vähän kalliimmissa on mukana esimerkiksi kosteusmittari, jonka seuraaminen on oleellista ilmankostuttimista puhuttaessa. Kosteusmittari myös parhaimmillaan säätelee laitteen tehoa, joten sen voi huoletta jättää päälle vaikka oman työpäivän ajaksi. Vähän kalliimpi laite saattaa siis säästää omaa vaivaa ja aikaa jopa huomattavasti. Tällöin voit itse määrittää kosteusasetukset ja siten säädellä ilmankosteutta. Muista kuitenkin aina pysyä suosituksien rajoissa ilman kosteuden suhteen. Liiallisella käytöllä nimittäin joudutaan ongelmiin.

Ilmankostuttimesta on siis parhaimmillaan monenlaisia terveysetuja, ja se voi vaikuttaa oleellisesti myös omaan hyvinvointiin. Kannattaa siis lähteä katsastamaan, mikä ilmankostutin voisi olla sinulle se kaikista parhain vaihtoehto.