Parhaat ruokatermokset testi 2019

7379
ruokatermos testi

Jokainen on varmasti kuullut joskus tavallisesta termosmukista. Termosmukiin laitetaan esimerkiksi kahvia tai teetä, ja juoma pysyy oikean lämpöisenä termarissa koko päivän. Mutta kuinka moni on kuullut ruokatermoksista? Ruokatermari toimii samalla periaatteella kuin tavallinen termosmuki. Termosmuki pitää lämpöä mukissa vakuumilla, eli hyvällä eristyksellä. Hyvä ruokatermos toimii aivan samalla tavalla.

Ruokatermos, kuten myös tavallinen termospullo, pitää ruoan lämpimänä hyvin yksinkertaisella tavalla. Ilma kuljettaa lämpöä. Eli ruoka termoksen sisällä pidetään oikean lämpöisenä estämällä kuuman ilman karkaaminen ja kylmän ilman pääseminen sisään. Tämä onnistuu vakuumilla, jonka ruostumattomasta teräksestä valmistettu termos onnistuu luomaan hyvin.

Ruokatermokset pitävät valitsemasi ruoan lämpimänä tai kylmänä tuntikausia. Voit esimerkiksi säästää lounasrahaa laittamalla aamuisin omat ruokasi ruoka termospulloon ja ottamalla sen mukaan töihin. Näin sinulla on jo valmiiksi pakattu lounas mukanasi, eikä sinun tarvitse lähteä jonottamaan lounasta ja maksaa siitä. Sen sijaan sinulla on jo lounas matkassa ja rahat säästyvät. Lisäksi ottaessasi oman ruoan mukaasi, pidät huolen siitä, että syöt terveellisesti joka päivä.

Paras ruokatermos kulkee kätevästi mukana esimerkiksi repussa tai laukussa. Ruokatermarin nappaa nopeasti mukaan ja se on mukana koko päivän. Näin sinulla on ruoka valmiina heti nälän yllättäessä.

ruokatermos testiRuokatermos sopii hyvin sellaisille ihmisille, jotka haluavat säästää rahaa ja ottaa omat eväät mukaan. Lisäksi esimerkiksi yöaikaan töitä tekevät ihmiset eivät aina pääse hakemaan ruokaa tauollaan, koska kaikki kaupat ja ravintolat ovat jo kiinni. Ruoka sen sijaan pysyy lämpimänä ruokatermoksessa ja yölläkin töitä tekevät saavat maittavat ruoan syödäkseen.

Lasten ruokatermos on samanlainen kuin aikuisille tarkoitettu ruokatermos, joka on 0,5l. Lapset voivat ottaa kätevästi oman ruokatermoksen mukaan esimerkiksi luokkaretkelle, rannalle, kouluun, päiväkotiin, kaverille tai minne tahansa he menevätkin.

Ruokatermoksia on saatavilla monissa eri väreissä ja eri kokoisina sekä -mallisina. Ruokatermosten hinnat vaihtelevat aina merkistä ja niiden laadusta ja ominaisuuksista riippuen. Myös niiden koko ja suunnittelu saattavat vaikuttaa hintalapussa näkyvään hintaan. Mitä laadukkaampi termos on, sen enemmän joudut siitä todennäköisesti pulittamaan.

Mistä materiaaleista ruokatermokset on valmistettu?

Ruokatermokset valmistetaan hyvin pitkälti samoista materiaaleista kuin tavalliset termosmukitkin. Suurimmaksi osaksi nykyään käytetään ruostumatonta terästä. Ruostumaton teräs on kestävää, se ei vuoda eikä rikkoonnu. Lisäksi vakuumi on paljon helpompi luoda ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin ruokatermoksiin kuin esimerkiksi muovista valmistettuihin termareihin. Ruostumatonta terästä käytetään ruokatermosten ulko- ja sisäpuolella.

Toinen yleisesti käytetty materiaali on muovi. Muovi kuitenkin rikkoutuu hyvin helposti pudotessaan lattialle tai kolhiintuessaan. Tällöin termari saattaa hyvinkin alkaa vuotaa. Lisäksi muovi ei pidä ruokaa lämpimänä ihan yhtä pitkään kuin ruostumaton teräs. Koska vakuumin luominen muovista valmistettuun termokseen on paljon vaikeampaa kuin teräksestä valmistettuun, muovitermareissa käytetään usein myös vaahtomuovia eristeenä. Muoviset termokset ovat kevyempiä kantaa mukana ja ne maksavat vähemmän, mutta ne harvoin ovat kaikista laadukkain vaihtoehto.

Muutama merkki on kehittänyt oman BPA-vapaan materiaalin, jota he käyttävät retki ruokatermosten valmistamisessa.

Ruokatermosten kahvat valmistetaan usein kuitenkin muovista. Muovi on kädessä paljon mukavamman ja pehmeämmän tuntuinen kuin teräs. Lisäksi muovista tehdyt yksityiskohdat antavat tavalliselle ruostumattomasta teräksestä valmistetulle termokselle hauskoja ominaisuuksia mukavan ulkonäön.

Korkki valmistetaan usein myös ruostumattomasta teräksestä. Nimittäin teräksestä valmistettu korkki pitää ilman paljon paremmin termoksen sisällä, pitäen näin ruoan lämpimänä pidempään. Muovitermareiden korkki valmistetaan useimmiten myös muovista. Muovi ei ole yhtä ilmatiivis kuin teräs, joten kannattaa harkita tarkkaan, kumman materiaalin valitsee.

Usein termosten mukana tulee myös kokoon taitettava muovinen tai teräksestä valmistettu lusikka tai haarukka. Muista aina, ettei teräksestä valmistettuja termareita tai astioita saisi laittaa mikroon! Mukana tuleva lusikka ja haarukka ovat hyödyllisiä, sillä ne mahtuvat mukaan paremmin kuin tavallinen, omasta keittiöstä mukana tuotu ruokailuväline.

Teräksestä valmistetut termarit voi usein pestä tiskikoneessa, mutta muovitermareista tämä pitää varmistaa. Ruokatermos testi kertoo sinulle, mistä materiaalista valmistettu ruokatermos on paras. Vertailemalla termoksia ja lukemalla kokemuksia netistä huomaat, mistä materiaalista käyttäjät useimmiten pitävät. Muista myös aina lukea ruokatermoksen käyttöohjeet ennen sen käyttöönottoa. Termosten käyttöohjeet saattavat nimittäin vaihdella paljonkin merkkien välillä.

Ruokatermosten koot ja suunnitteluvaihtoehdot

Ruokatermoksia on olemassa hyvin monia eri vaihtoehtoja. Niiden suunnittelussa on käytetty paljon mielikuvitusta. Termoksia on saatavissa eri kokoisina, värisinä ja erilaisella suunnittelulla ja ominaisuuksilla varustettuna. Niiden laadukkuus, käyttöikä ja kestävyys myös vaihtelevat hyvin paljon.

Ruokatermoksissa on vaihtoehtoja samalla tavalla kuin tavallisissa termosmukeissakin. Toiset ovat suunnittelultaan pitkulaisempia ja toiset matalampia ja leveämpiä. Pitkulaisempia termoksia on hieman hankalampi pestä ja saada kunnolla puhtaaksi, jos ei pääse käsiksi pullon pohjaan saakka. Matalampia ja leveämpiä ruokatermoksia on paljon helpompi puhdistaa ja kuivattaa. Lisäksi pitkulaisemmat termokset kaatuvat helpommin kuin matalammat.

Ruokatermosten kokoja on paljon erilaisia. Koot vaihtelevat aina muutamasta desistä vajaaseen litraan. Mikäli laitat ruokaa mukaan vain yhdelle ihmiselle, pieni ruokatermos voi olla kaikista kätevin ja helppokäyttöisin vaihtoehto. Jos sen sijaan pakkaat mukaan ruokaa useammalle ihmiselle tai useammalle ruokailukerralle, kannattaa hankkia hieman suurempi ruokatermos. Esimerkiksi ruokatermos retkelle lähdettäessä on hyvä olla hieman suurempi, jotta saa pakattua mukaan enemmän lämmintä ruokaa.

Ruokatermoksissa on paljon eri värivaihtoehtoja. Voit löytää ihan tavallisen mustan, sinisen, punaisen tai vaikka keltaisen ruokatermoksen. Olemassa on kuitenkin myös esimerkiksi Hello Kittyllä varustettuja ruokatermoksia. Lapset saattavat sen sijaan innostua Disney-hahmoilla koristelluista ruokatermoksista. Värejä on aina sateenkaaren väreistä kuviollisiin.

Ruokatermoksissa saattaa olla myös erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi ruokatermoksiin erikoistuneet yritykset ovat saattaneet tehdä ergonomisen termoksen tai termoksen, joka pitää lämpöä pidempään kuin keskiverto ruokatermos. Ruokatermoksiin on saatettu lisätä myös muita ominaisuuksia, kuten korkki, joka käy lautasesta. Termarissa voi myös olla paikka taitettavalle lusikalle tai haarukalle.

Se, minkä kokoinen ruokatermos sinun kannattaa hankkia riippuu ihan täysin omista tarpeistasi. Jos pakkaat lounaan mukaan joka päivä töihin, pienempi ruokatermos saattaa olla paikallaan. Näin ruokatermos ei vie turhan paljon tilaa omassa laukussa, mutta lounas mahtuu silti kätevästi mukaan.

Jos sen sijaan esimerkiksi retkeilet paljon koko perheen voimin, kannattaa hankkia suuremmat ruokatermokset. Näin voit pakata koko perheen ruoat mukaan näppärästi ja tilaa säästäen. Lapset saattavat tosin haluta joskus ihan oman ruokatermoksen, joten mieti lapselle sopivaa, omaa termosta.

Ruokatermosten keskimääräinen hinta

Ruokatermoksen hintaan vaikuttavat monet seikat. Esimerkiksi se, mistä materiaalista termos on valmistettu, minkä merkkinen se on, millainen väritys, koko ja suunnittelu termoksella on ja kuinka laadukas ja pitkäikäinen se on. Mitä laadukkaampi termos, sen enemmän joudut maksamaan termarista.

Mikäli tarkoituksenasi on hankkia mahdollisimman hyvä termos, joka pitää lämpöä pitkään, johon mahtuu paljon ruokaa ja joka on kestävä ja pitkäikäinen, saatat joutua maksamaan termoksesta muutaman kymmentä euroa. Jos kuitenkin käytät termost jatkuvasti ja joka päivä, kannattaa ehdottomasti investoida muutama kymppi hyvään ja laadukkaaseen termokseen.

Jos hankit termosta lapselle, selviät yleensä kympillä tai kahdella. Pieni termos, jossa on hauskoja kuvioita ja värejä, on yleensä suhteellisen edullinen. Muovitermokset ovat yleensä myös hyvin edullisia, mutta ne eivät ole yhtä kestäviä kuin teräksestä valmistetut termokset.

Mikäli haluat hankkia itsellesi tavallisen termoksen, joka kestää käyttöä silloin tällöin retkillä ja vaelluksilla, perustermos riittää sinulle vallan mainiosti. Tällainen maksaa pari-kolme kymmentä euroa, joten se ei vielä syö suurta reikää omaan lompakkoon.

Ruokatermos ei maksa onneksi kovin paljon, joten vaikka investoisitkin markkinoiden parhaaseen termokseen, ei investointi ole onneksi kovin suuri. Mutta saat laadukkaan ja kestävän termoksen, joka kestää vaikka kuinka monta vuotta käyttöä!

Jos et ole varma siitä, kuinka paljon termos maksaa ja mitä rahalla saa, kannattaa lukea ruokatermos vertailuja. Tämä kertoo sinulle, millainen ruokatermos olisi sinun tarpeisiisi kaikista paras, ja minkä verran muut termarin ostajat ovat omastaan maksaneet. Myös ruokatermos testi antaa sinulle hyvän kuvan termosten ominaisuuksista, niiden hinnoista ja kestävyydestä.

Ruokatermoksia voi ostaa tavallisesta tavaratalosta. Termarin voi siis napata mukaan muutamalla kympillä. Jos kuitenkin haluat säästää rahaa ruokatermoksen ostamisessa, kannattaa katsella esimerkiksi kauppojen poistomyyntejä. Voit myös tilata ruokatermoksen helposti netistä suoraan kotiovelle, ja saatat myös säästää tässä hieman rahaakin. Muista tarkistaa myös joulun jälkeisen alennukset netistä ja kaupoista!

Missä tilanteissa ruokatermos on kaikista hyödyllisin?

Oman ruokatermoksen voi helposti ottaa mukaan töihin tai vaikka kouluun ihan joka päivä. Voit laittaa aamulla ruokaa termokseen, sulkea korkin tiukasti ja syödä mukavan lämpimän aterian lounaalla. Ruoka kestää lämpimänä koko päivän ja säästät rahaa, kun sinun ei tarvitse lähteä lounaalle ravintolaan tai buffettiin. Termos kulkee mukana kätevästi laukussa tai repussa, ja se ei myöskään vie paljon tilaa jääkaapissa.

Retkeilijät ovat myös usein ruokatermosten faneja. Ruokatermos kulkee omassa repussa kevyesti mukana ja pitää ruoan lämpimänä. Pitkän vaelluksen jälkeen on hienoa istua alas ja syödä lämmin ateria etenkin, jos ulkona on kovin kylmä. Voit ottaa ruokatermoksen kaveriksi termosmukin, jossa omat juomat pysyvät lämpimänä. Lisäksi, jos yksi ruokatermos ei ole tarpeeksi iso pitämään sisällään koko päivän sapuskoja, voit aina ottaa mukaan kaksi erillistä termosta.

Myös hiihtäjät ja lumilautailijat ottavat mielellään mukaan oman lämpimän aterian. Hiihtoretkellä ei välttämättä halua kantaa mukanaan paljon tavaraa, mutta pieni ruokatermos repussa juotavat kera varmistaa sen, ettei nälkä pääse vahingossa yllättämään. Ja mikäs sen parempaa, kuin lämmin ateria paukkupakkasella hiihtoretkellä?

Ruokatermoksen voi ottaa mukaan myös vaikka automatkalle. Automatkalla ei aina ole mahdollisuutta pysähtyä syömään ravintoloissa, joten ruokatermos voi olla pelastus. Ruokatauon voi sitten pitää milloin vain, vaikka pysähtymällä tien viereen syömään.

Jopa rannalla koko päivän loikoilevat auringonpalvojat ottavat mielellään lämmintä ruokaa ruokatermokseen. Esimerkiksi keitto on maittava kevyt ateria aurinkoisena päivänä rannalla nauttiessa. Kaveriksi voi sitten ottaa tavallisen termosmukin, johon laittaa mukaan esimerkiksi kylmää jääteetä rantapäivää viilentämään.

Ruokatermos sopii myös lapsille otettavaksi mukaan esimerkiksi kouluun, päiväkotiin, kerhoon, luokkaretkelle tai minne tahansa muualle. Lapset kantavat helposti mukanaan kevyttä, pientä termosta ja pidät näin huolen siitä, että lapsi saa lämpimän aterian päivän aikana.

Ihmiset, jotka tekevät koko päivän töitä ulkona, hyötyvät myös ruokatermoksesta. Aina ei ole mahdollisuutta lämmittää ruokaa sisätiloissa, ja ainainen kylmä ruoka tai leipä ei ole pitkällä juoksulla riittävää. Ruokatermos siis antaa mahdollisuuden syödä kuuman lounaan myös vaikka puunhakkuussa tai maatilalla työskennellessä.

Ruokatermokset sopivat siis ihan kenelle tahansa. Missä vain tarvitsee lämmintä ruokaa, ruokatermos on hyvä vaihtoehto! Ruokatermos ja tavallinen termosmuki käyvät usein käsi kädessä: kuumaa ruokaa ja kylmää juomaa! Tai vaikka toisin päin.

Ruokatermosten hyvät ja huonot puolet

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu ruokatermos on hyvälaatuinen ja kestävä. Se ei rikkoonnu tai vuoda, ja se pitää ruoan lämpimänä pitkään. Se voi kuitenkin pudotessaan lommoutua suhteellisen helposti. Lisäksi teräksestä valmistettua ruokatermosta ei voi, selvästä syystä, laittaa mikroon, vaan ruoka tulee mahdollisesti lämmittää erikseen.

Muovista valmistettu termos ei kestä yhtä kauaa kuin teräksestä valmistettu ruokatermos. Muovi rikkoontuu helposti pudotessaan ja alkaa vuotaa. Muovinen termos on kuitenkin kevyt kantaa mukana ja sen voi tarvittaessa laittaa vaikka mikroonkin. Jos ostat muovisen ruokatermoksen, varmista, että se on BPA-vapaa.

Pitkulan mallinen ruokatermos voi olla houkutteleva sen kompaktiuden ja kätevyyden takia. Pitkulainen termos on kuitenkin paljon vaikeampi puhdistaa pohjia myöten ja se saattaa myös kaatua helposti.

Matalampi ruokatermos on mutkaton puhdistaa. Sen puhdistaminen onnistuu helposti sienellä tai tiskiharjalla pohjista asti. Matalampi termos voi kuitenkin olla vaikeampi kantaa mukana, sillä se vie laukun pohjalta jonkin verran tilaa.

Ota myös huomioon, että vaikka ruokatermos pitää hyvin ilmaa sisällään ja eristettynä, se ei kuitenkaan ole vuodon kestävä. Sinun ei siis pitäisi kallistella termosta tai laittaa sitä kyljelleen tai ylösalaisin. Laita se laukkuusi pystyasennossa ja muista sulkea korkki tiukasti.

Ethän jätä ruokaa termokseen yön yli. Vaikka termos pitäisikin ruokasi lämpimänä koko yön, saattaa bakteerikanta alkaa levitä ruoassa, jos se jätetään termariin hyvin pitkäksi aikaa.

Lapsille ruokatermos voi olla kätevä apu päivän ruokailussa. Termos voi kuitenkin olla lapsille vaikea aukaista, kun se suljetaan kiinni tiiviisti ja kunnolla, jotta ruoka pysyisi lämpöisenä.

Kuinka valita oma ruokatermos?

Ruokatermoksen valitseminen ei onneksi ole rakettitiedettä. Sinun ensimmäinen tehtäväsi on miettiä, kuinka usein käytät termosta ja kuinka paljon ruokaa sinun pitää saada sinne mahtumaan. Onko termos käytettävissä päivittäin, vai vain silloin tällöin retkillä? Entä haluatko laittaa termokseen vain oman lounaasi, vai kenties useamman henkilön lounaan?

Jos käytät termosta päivittäin, ei kannata pihistellä, vaan ostaa suosiolla hyvin laadukas termos, joka kestää käyttöä. Valitse hyvälaatuinen termari, jonka koko miellyttää sinua. Valitse myös sinua miellyttävä suunnittelu ja väri, sillä sinähän se joudut katselemaan termosta joka päivä – ja ehkä sinun työkaverisikin.

Mikäli sen sijaan käytät termosta vain silloin tällöin, ei sinun ehkä tarvitse hankkia kaikista kalleinta ja uusinta mallia. Voit hankkia mukavan perustermoksen, jossa ruoka pysyy lämpimänä tunteja ja johon mahtuu oikea määrä ruokaa.

Lapsille tärkeintä on yleensä väri. Kannattaa kuitenkin valita lapselle sellainen termos, joka on hänelle helppo avata ja sulkea, ja joka kulkee näppärästi mukana paikasta toiseen. Väri kannattaa valita vasta viimeisenä, kun kaikki muut tärkeät ominaisuudet on napattu listalta.

Hinta harvoin jää mietityttämään ruokatermosta ostaessa. Termosten hinnoissa ei nimittäin ole kovin suurta haarukkaa. Ruokatermos maksaa yleensä kympistä tai kahdesta ylöspäin, ja hyvin harvoin menee yli sadan euron. Jos kuitenkin hinta jää vaivaamaan, niin voit aina tarkkailla kauppojen alennusmyyntejä sekä poistomyyntejä. On myös hyvä idea katsoa netistä, millä hinnalla ruokatermos lähtisi sieltä. Netissä saattaa olla myös tarjolla melkoisen hyviä tarjouksia.

Ruokatermos kestää usein hyvin monta vuotta. Etenkin silloin, jos sitä ei käytetä ihan joka päivä. Kannattaa siis valita sellainen termos, josta itse pitää. Käytä aikaa termosten vertailemiseen. Lue netistä erilaisia vertailuja, arvosteluja ja käyttäjien kokemuksia. Vertailemalla erilaisia termoksia saat käsityksen siitä, millainen ruokatermos on sinulle sopivin ja paras vaihtoehto.

Muista, että mitä enemmän maksat, sen parempaa laatua saat! Se pätee myös termosten kohdalla.

Vinkkejä ruokatermoksen käyttämiseen

Ruokatermoksen käyttäminen on niin helppoa, että jopa lapset osaavat käyttää sitä. Pakkaa ruokasi termokseen niin kuumana kuin mahdollista. Näin se pysyy mahdollisimman lämpimänä tuntikausia. Laita termoksen korkki tiukasti kiinni, niin ilma ei pääse karkaamaan termoksesta ja tekemään ruokaa viileäksi.

Kun olet pessyt oman termoksesi, anna sen kuivua ilman korkkia, kunnes se on täysin kuiva. Jos suljet termoksen korkin, kun siellä on vielä kosteutta, termos voi alkaa haista inhottavan tunkkaiselle. Kannattaa myös säilyttää termosta pitkiä aikoja kaapissa ilman korkkia. Näin sinne ei pääse myöskään hiipimään kosteutta, joka aiheuttaisi tunkkaisen hajun.

Jos termokseen on tullut tahroja, jotka eivät lähde tavallisessa pesussa, kokeile tätä: jätä termos likoamaan lämpimään mietoon saippuaveteen yön yli. Huuhtele termos aamulla huolellisesti ja anna kuivua.

Mikäli termos haisee jostain syystä pahalle, laita termokseen kuumaa vettä ja muutama teelusikallinen ruokasoodaa. Jätä se likoamaan yön yli. Huuhtele termos aamulla ja haju on poissa!

Sokeripala ruokatermoksessa auttaa pitämään tunkkaisen hajun poissa. Kun säilytät termosta kaapissa, laita pari sokeripalaa termoksen sisälle ja jätä kansi auki. Näin termokseen ei synny ummehtunutta hajua!

Kannattaa pestä oma ruokatermos heti käytön jälkeen. Näin termokseen ei pääse syntymään hajua eikä tahroja. Muista myös pestä lapsesi ruokatermos heti koulupäivän tai retken jälkeen. Jos ruokaa jää termokseen ja termoksen kansi on kiinni monta päivää, sinua tervehtii homeinen ja tunkkainen haju, jota on hyvin vaikea saada pois.

Paras ruoka termoksessa mukana kuljetettavaksi on keitto. Keiton saa laitettua kätevästi termokseen ja se on helppo syödä syvästä ruokatermoksesta, joka käy lautasesta. Keittoon kuitenkin kyllästyy nopeasti. Muita hyviä ruokia ruokatermokseen pakattavaksi ovat esimerkiksi:

  • chili
  • pasta
  • kaurapuuro
  • risotto
  • lihapullat ja muusi
  • lämmin salaatti

Myös kylmiä ruokia voi laittaa ruokatermokseen. Esimerkiksi kylmät salaatit ovat hyvä vaihtoehto. Lisäksi jogurtti myslillä tai vaikka hedelmäsalaatti mahtuvat hyvin kylmänä ruokatermokseen. Voit myös laittaa ruokaa jääkaapista termokseen ja lämmittää ruoan sitten työpaikalle tai vaikka kouluun päästyäsi.

Muista aina tarkistaa termoksen ohjeista se, kuinka monta tuntia oma termoksesi pitää ruokaa lämpimänä. Älä jätä ruokaa termokseen kauemmaksi aikaa. Varmista myös, ennen kuin syöt ruokasi, että termos on varmasti pitänyt ruoan lämpimänä. Jos ruoka on jäähtynyt liikaa, heitä ruoka pois ja osta uusi termos. Jos nimittäin ruoka on jäähtynyt, siihen on alkanut jo kasvaa haitallisia bakteereita, eikä sen syöminen ole enää turvallista.

Jos laitat kuuman ruokasi termokseen, jonka olet juuri ottanut kaapista, ruoka lämmittää termoksen, ja ei enää ehkä lounasaikaan olekaan kovin lämmintä. Sen sijaan täytä termos tulikuumalla vedellä ja anna veden seistä termoksessa noin viisi minuuttia. Kaada sitten vesi pois ja laita ruokasi äkkiä termokseen.

Sama pätee kylmien ruokien kanssa. Laita termos esimerkiksi pakastimeen yön yli, tai kaada sinne jääkylmää vettä viideksi minuutiksi. Näin pidennät ruoan säilyvyysaikaa ja saat itsellesi kuuman (tai kylmän) lounaan.

Sanotaan myös, että avattuasi termoksen ja syötyäsi, kaikki syömättä jäänyt ruoka pitäisi heittää pois. Ruoka ei ole enää tämän jälkeen turvallista syötäväksi, vaikka lämmittäisitkin sen.

Kannattaa kysyä toisten ruokatermosten käyttäjien kokemuksia omasta termoksestaan. Kuinka kauan ruoka pysyy lämpimänä? Vuotaako termos? Mitä mieltä he ovat omasta termoksestaan. Lue netistä vinkkejä, vertailuita, testejä ja kokemuksia.

Kuinka pitää huoli omasta ruokatermoksesta?

ruokatermariPidä ruokatermos aina puhtaana ja kuivana. Varmista, että termos on puhdas eikä haise pahalle ennen kuin laitat ruokaa siihen. Huuhtele ja pese ruokatermos heti käytön jälkeen, jos se vain on mahdollista. Näin varmistat, ettei termokseen ala kerääntyä pahaa hajua ja ettei sinne jää tahroja.

Muista kuivata termoksesi huolellisesti ja säilyttää sitä ilman kantta kuivassa tilassa. Jos olet huolissasi mahdollisesta hajusta, laita termokseen pari palaa sokeria. Sokeri pitää ummehtuneen hajun poissa. Jos termoksessasi on ikävä haju, voit laittaa sinne kuumaa vettä ja pari teelusikallista ruokasoodaa yön ajaksi. Huuhtele aamulla.

Vältä myöskään kolhimasta ja pudottelemasta termostasi. Kolhiminen voi aiheuttaa paitsi lommoja, myös saada oman termoksesi vuotamaan. Se olisi ikävä yllätys.

Tarkista oman ruokatermoksesi ohjeista, saako termosta laittaa tiskikoneeseen. Kaikkia ruokatermoksia ei saa pestä tiskikoneessa, joten tällöin sinun pitää pestä termos käsin.

Yhteenveto

Ruokatermos on hyvin kätevä tapa kuljettaa oma lounas mukana päivittäin ja säästää rahaa. Monet laittavatkin mielellään ruokansa ruokatermokseen aamulla ja syövät lounaansa töissä käyttämättä lainkaan rahaa lounaaseen. Jos maksaisin 10 euroa lounaasta 5 päivää viikossa, niin ruokatermosta käyttämällä säästät jo 200 euroa kuukaudessa! Se on 2400 euroa vuodessa. Tämänkin rahan voi sitten laittaa säästöön tai sillä voi maksaa vaikka etelänmatkan.

Ruokatermos sopii hienosti päivittäiseen käyttöön. Se sopii myös hyvin retkeilijöille, jotka käyttävät termosta vain silloin tällöin. Myös lapset hyötyvät ruokatermoksesta. Ruokatermoksen voi ottaa mukaan omaan laukkuun tai reppuun esimerkiksi hiihtoretkille, pitkille automatkoille tai vaikka vaellukselle. Lapset voivat ottaa sen mukaan kouluun tai vaikka kaverille.

Sinulla on paljon vaihtoehtoja, mitä ruokatermoksen suunnitteluun tulee. Termoksia on nimittäin olemassa monia eri kokoja, värejä, suunnitteluja ja niissä on myös paljon eri ominaisuuksia. Laadukkaampi termos saattaa maksaa sinulle hieman enemmän, mutta se pitää ruoan lämpimänä pitkään, on laadukas ja pitkäikäinen.

Halvemmat termokset saattavat alkaa vuotaa, rikkoontua tai ne eivät pidä ruokaa lämpimänä pitkään. Käytä siis aikaa ruokatermosten vertailemiseen ja valitse itsellesi sellainen termos, josta on sinulle kaikista eniten hyötyä.

Ruokatermokseen voi laittaa monia eri ruokia. Käytännöllisesti katsoen ihan mikä tahansa ruoka voi mennä termokseen ja se pysyy siellä lämpimänä. Kaikista suosituimpia ruokia, joita laitetaan ruokatermokseen, ovat kuitenkin keitot, chilit, pastat, risotot, lihapullat ja muut vastaavat.

Ruokatermokseen voi laittaa myös kylmiä ruokia. Kylmiä ruokia, joita voi laittaa termokseen, ovat esimerkiksi salaatit. Muista aina, että jos laitat kuumaa tai kylmää ruokaa termokseen, joka on huoneenlämpöinen, tuloksena on vain väärän lämpöinen lounas. Jos siis haluat kuumaa ruokaa, kaada tulikuumaa vettä termokseen 5 minuutiksi, ennen kuin laitat ruoan sinne. Tee sama temppu kylmien ruokien kanssa.

Ruokatermoksia on markkinoilla kymmeniä ellei satoja erilaisia. Käytä siis aikaa niiden vertailuun, pyydä apua kavereilta ja lue arvosteluita ja kommentteja. Mieti, mikä sinulle on ruokatermoksessa kaikkein tärkeintä.