Parhaat tasapainolaudat testi 2019

5929
tasapainotyyny

Tasapainolautoja käytetään niin kuntosaleilla kuin fysikaalisissa hoitolaitoksissa. Tasapaino lauta kehittää koordinaatiota ja tasapainoa. Lauta on hyvä väline lihaskuntoharjoittelun lisänä tasapainon kehittämiseksi. Monet fysikaaliset hoitolaitoksen käyttävät tasapainolautoja ja tasapainotyynyjä vammoja ehkäisevässä ja hoitavassa kuntoutuksessa.

Tasapainolautoja on olemassa paljon eri tyyppisiä. Lautoja on saatavissa eri kokoisina, muotoisina ja erilaisella suunnittelulla. Laudoissa voi esimerkiksi olla mukana korotuspaloja. Lautoja on olemassa pyöreitä ja pitkulaisia, jonka lisäksi esimerkiksi tasapainotyynyt ovat hyvä vaihtoehto aloittelevalle tasapainoilijalle.

Tasapainolauta harjoituksia voi tehdä esimerkiksi omassa olohuoneessa, kuntosalilla ja fysioterapeutin vastaanotolla. Tasapainolaudat ovat kevyitä ja niitä pystyy niin halutessaan myös kantamaan mukana. Ne eivät vie paljon tilaa, ja ne mahtuvat helposti esimerkiksi oman sohvan taakse tai keittiön nurkkaan odottamaan seuraavaa harjoitusta.

Tasapainolaudat sopivat ihan kaiken ikäisille ja kaiken tasoisille ihmisille. Tasapainolaudalla voivat harjoitella niin lapset ja vanhukset kuin ammattiurheilijatkin. Laudan käyttäminen on hyvää harjoitusta esimerkiksi lumilautailijoille, tanssijoille, luistelijoille ja voimistelijoille. Tasapainolauta kehittää tasapainoa ja koordinaatiota, se parantaa lihaskuntoa, ehkäisee vammoja ja vahvistaa niveliä ja lihaksia. Näistä syistä tasapainolaudalla harjoitteleminen on suositeltavaa vanhuksille, vammoista palautuville sekä urheilijoille ennaltaehkäisevänä harjoituksena.

Tasapainolauta on hyödyllinen apuväline ihan jokaiselle urheilijalle ja liikkujalle. Se on yksinkertainen liikuntaväline, joka hyödyttää niin painonnostajia, juoksijoita kuin joogejakin. Tällä laudalla voi tehdä harjoituksia monipuolisesti ja pitää harjoittelun ja treenaamisen hauskana.

Kuntoilualan ammattilaiset suosittelevat laudan käyttämistä osana treenaamista. Netissä on saatavilla paljon ohjeita tasapainolaudan käyttämiseen. Joten jos olet uusi laudan käyttämisessä, ei hätää, nimittäin tarjolla on paljon erilaisia resursseja hyödynnettäväksi. Lisäksi personal trainerit ja kunto-ohjaajat kuntosaleilla neuvovat sinua mielellään, jos haluat opastusta tasapainolaudan käyttämisessä.

Tasapainolautojen historia

tasapainotyynyTasapainolautoja on todennäköisesti yritetty kehittää jo aina aikojen alusta asti. Kukaan ei tiedä, milloin tasapainolaudat oikeasti saivat alkunsa. Mutta sen verran tiedetään, että yksi aikaisimmista versioista oli sirkuksessa käytetty tasapainolauta. Sirkusesityksen aikana laudalla tasapainottelivat niin eläimet kuin ihmisetkin.

Myös 1950-luvulla toisen maailmansodan pilotti kehitti laudasta ja tukeista tasapainolaudan ollessaan Afrikassa ja nähtyään lasten leikkivän moisella laudalla. Myöhemmin tullessaan takaisin kotimaahansa, hän kehitti laudan omalle tyttärelleen. Tämän jälkeen lautaa alettiin myydä kuuluisana ja suosittuna leluna nimeltään Bongo Board. Tätä tasapainolautaa markkinoitiin lauseella “kaikille kuusi vuotiaasta kuusikymmentä vuotiaisiin.”

Nykyään tasapainolaudat ovat suunnittelultaan paljon kauniimpia ja modernimpia. Laudoissa nähdään kauniita kuvoita ja niitä valmistetaan käyttäen niin puuta, muovia kuin metalliakin. Paras tasapainolauta valmistetaan ympäristöystävällisesti.

Kuinka tasapainolaudat toimivat?

Tasapainolaudat toimivat hyvin yksinkertaisella periaatteella. Tasapainolauta koostuu tasaisesta laudasta, jonka alle kiinnitetään puolipallo tai jonkinlainen palikka. Laudan siis ollessaan paikallaan ilman tasapainoilijaa sen päällä, lauta on kenollaan. Tasapainoilijan tehtävä on laudan päällä seistessään saada tasapainolauta pysymään tasapainossa ilman, että laudan reunat koskevat lattiaan.

Tavoitteena on saada lauta pysymään tasapainossa pitämättä kiinni seinästä apuna. Tasapainoilijan tullessa paremmaksi tässä harjoituksessa, hän voi alkaa liikkumaan laudan päällä varovasti. Tasapainoilija voi esimerkiksi liikuttaa käsiään tai tehdä kyykkyjä laudan päällä. Tasapainolaudalla tehtävät harjoitukset voivat olla hyvinkin intensiivisiä. Toiset harjoitukset saattavat olla melko yksinkertaisia. Voit esimerkiksi seistä laudalla yhdellä jalalla, nostaa käsiäsi ylös tai tehdä kyykkyjä.

Helppoja harjoituksia voi tehdä esimerkiksi tasapainolaudalla tai -tyynyllä kotona ja kuntosalilla. Voit kokeilla esimerkiksi seisomista laudan päällä kädet auki sivuillasi. Jos tämä on liian helppoa, nouse hitaasti seisomaan varpaillesi. Tämän jälkeen voit sulkea silmäsi. Voit myös kokeilla pyörittää käsiäsi tai nostaa kätesi pääsi yläpuolelle. Vaikeusastetta voi aina lisätä sulkemalla silmät ja lisäämällä liikettä tasapainolaudan päällä seistessään.

Tasapainon löytäminen ei ole kovin helppoa tällaisen laudan päällä. Tasapainoa etsiessä tasapainoilijan nilkat, polvet ja lantio vahvistuvat. Tämä harjoitus voi auttaa vahvistamaan tasapainoilijan jalkoja, vatsalihaksia ja selkää. Kaikki nämä lihakset auttavat sinua pysymään pystyssä ja tasapainossa.

Tasapainolautoja on erilaisia ja eri vaikeusasteella valmistettuja. Esimerkiksi Gymba tasapainolauta on hyvä tasapainolauta sellaisille ihmisille, jotka haluavat aloittaa tasapainoilun ja tulla hyviksi tasapainoilijoiksi ajan kanssa. Lautoja valmistetaan suurina, pieninä, leveinä, kapeina ja niissä voi olla pohjassa irrotettavia palikoita.

Hyvä tasapaino on tärkeä ihan jokapäiväisessä elämässä. Sinun ei siis tarvitse olla urheilija tai kuntoilija käyttääksesi tasapainolautaa. Käytät tasapainoasi kävellessäsi, tuolista noustessasi, sitoessasi kenkiä ja noustessasi portaita.

Käyttäessäsi tasapainolautaa, lisäät vakautta ja voimaa vatsalihaksissasi. Tämä parantaa ryhtiäsi ja asentoasi, koska sinun helpompi säilyttää selkärangan oikea asema. Pakarat ja takareidet ovat myös suuri osa tasapainoilua, joten voit myös olettaa näiden lihasten vahvistuvan melkoisesti tasapainoillessasi.

Esimerkiksi urheilijat saattavat käyttää tasapainolautaa harjoituksissaan niin, että he haastavat itsensä tasapainoillessaan, jotta heidän tasapainojärjestelmänsä vahvistuisi. Tanssijoille tasapainolauta on erinomainen tapa parantaa tasapainoa, koordinaatiota, ryhtiä ja keskittymistä.

Tasapainoharjoittelu on kuitenkin hyväksi ihan kaikille ihmisille, olit sitten liikkuja tai et. Tasapainon ja koordinaation parantaminen parantaa arkipäiväisen elämäsi laatua. Tasapainolaudan harjoitukset kehittävät esimerkiksi asentoaistia. Se on ihmisen alitajuinen kyky tuntea oman kehon liikkeet ja asento. Tämä asentoaistijärjestelmä voi heikentyä esimerkiksi iän ja loukkaantumisen seurauksena.

Mistä materiaaleista tasapainolauta valmistetaan?

Alun alkaen tasapainolautoja valmistettiin vain puusta. Nykyään on kuitenkin saatavilla myös muovista valmistettuja tasapainolautoja. Silloin tällöin nähdään myös sellaisia tasapainolautoja, joiden valmistuksessa on käytetty kumpaakin materiaalia. Lautoihin voidaan lisätä myös eri materiaalista valmistettuja liukuesteitä, jotta siltä ei luisu alas liian helposti. Liukuesteet voivat olla valmistettu kumista, muovista tai esimerkiksi hiekkapaperimaisesta teipistä.

Laminoitu puu ja polypropeeni ovat yleisimmin käytettyjä ja suosituimpia materiaaleja tasapainolaudan valmistamisessa. Tasapainotyynyt sen sijaan tehdään kumista ja vaahtomuovista. Jos haluat itsellesi mahdollisimman ekologisen vaihtoehdon, kannattaa etsiä itselleen täysin puusta valmistettu lauta. Polypropeenista valmistetut laudat ovat kevyitä, edullisia ja helppoja kantaa mukana esimerkiksi salille. Tasapainolaudoissa käytetään myös silloin tällöin metallia ja alumiinia koristeena tai lisäominaisuutena.

Tasapainolaudan materiaalilla ei harjoittelun kannalta ole suurtakaan merkitystä. Oli sinulla sitten muovista tai puusta valmistettu lauta, teet joka tapauksessa samanlaisia harjoituksia niillä. Materiaalin puolesta siis sinun ei tarvitse sen enempää huolehtia. Valitse itsellesi vain sellainen materiaali, mikä sopii sinulle kaikista parhaiten.

Puinen lauta on ympäristöystävällisempi, mutta se painaa enemmän kuin muovinen lauta. Muovinen on kevyempi ja helppo kantaa mukana. Lisäksi muoviset laudat tulevat useimmin erilaisissa väreissä. Lisäksi mieti, missä aiot pitää lautaa. Muovinen tasapainolauta ei mene miksikään, jos sitä säilyttää esimerkiksi autotallissa, jossa saattaa olla säästä riippuen kosteaakin. Puinen lauta saattaa kuitenkin reagoida tällaiseen.

Materiaalin valinta on enimmäkseen kuitenkin ihan sinusta itsestäsi kiinni.

Tasapainolautojen keskimääräinen hinta

Vaikka voisi helposti kuvitella, että tasapainolaudat ovat hyvin edullisia, sillä ne ovat yksinkertaisia, et kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Tasapainolautoja voi löytää parhaimmillaan muutaman kympin maksavina, mutta paras tasapainolauta maksaa jopa pahimmillaan lähes neljäsataa euroa.

Tasapainolaudan hintaan vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi tasapainolaudan suunnittelu, materiaali, kuviot ja merkki vaikuttavat siihen, kuinka paljon joudut siitä maksamaan. Tasapainotyynyn hinta ovat yleensä hieman alhaisempia, ja saatat saada hyvälaatuisen tasapainotyynyn muutamalla kymmenellä eurolla.

Mikäli harjoittelet paljon laudalla, kannattaa hankkia itselleen hyvälaatuinen lauta, joka kestää ja joka sopii parhaiten omiin tarpeisiin ja harjoituksiin. Sijoittamalla kerran kunnolla rahaa hyvään tasapainolautaan, pidät huolen siitä, että saat kaikista suurimman hyödyn irti harjoituksistasi.

Mikäli olet vasta aloittelija, etkä ole harrastanut tasapainoilua kauaa, pääset hyvin alkuun tasapainotyynyllä. Tasapainotyynyjä löytää netistä tai urheilutavaroita myyvistä kaupoista. Kun edistyt hieman harjoituksissasi, voit sijoittaa rahaa tasapainolautaan. Kannattaa hankkia ensin yksinkertainen lauta, jos et ole varma siitä, kuinka pitkään aiot harjoitella. Jos tavoitteenasi on kuitenkin tulla tasapainoilun mestariksi, laadukas lauta on paras vaihtoehto.

Ammattiurheilijoiden ja sellaisten ihmisten, joiden tasapaino on jo superhyvä, kannattaa valita itselleen lauta, jossa on haastetta. Haasteellinen lauta pitää harjoittelun mielenkiintoisena ja hauskana. Sellainen tasapainolauta, jossa on säädettäviä tasoja, voi olla hyvä idea urheilijoille. Näin he voivat hyödyntää laudan etuja eri harjoituksissa helpommin.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole varaa maksaa satasia tasapainolaudasta, ei hätää, nimittäin sinulle sopiva, paras tasapainolauta voi löytyä helposti esimerkiksi alemyynneistä. Voit kurkata kauppojen poistomyyntiä ja etsiä erilaisia tarjouksia netistä.

Tasapainolautojen koko ja suunnittelu

Tasapainolautoja on saatavilla hyvin monessa eri koossa. Pieni tasapainolauta on hyvä sellaisille ihmisille, jotka ovat jo osaavia tasapainoilijoita, sillä niillä on vaikempi pysyä tasapainossa. Yleisesti käytetty laudan koko on suunnilleen 36-39 cm halkaisijaltaan. Tätäkin suurempia lautoja on kuitenkin olemassa.

Lautojen paino on yleisesti alle puoli kiloa. Yleensä lauta painaa noin 0,3 kiloa, mikä on suhteellisen kevyt lauta. Tällaista tasapainolautaa voi hyvin helposti kuljettaa mukana ja kantaa vaikka salille mukaan tai ottaa se Pilatestunnille. Laadukas tasapainolauta antaa myös sinulle mahdollisuuden korkeuden säätöön kolmella eri asteella. Näin voit vaihtaa vaikeusastetta ja siirtyä vaikeampaan sitä mukaa, kun olet siihen valmis.

Lautojen suunnittelussa ei ole jääty paitsi mielikuvituksen käyttämisestä. Tasapainolautoja voi löytää monessa eri värissä ja niihin on usein laitettu erilaisia kuvioita. Liukuesteenä käytetään karheaa paperia, muovia tai kumia. Lauta voi olla laminoidusta puusta valmistettu tai polypropeenista valmistettu. Siinä voi olla eri värejä, eri kuvioita ja ne voi olla valmistettu niin pyöreän- kuin pitkulaisen mallisenakin.

Tasapainolaudalle on olemassa helpompi versio, nimittäin vaahtomuovista valmistettu tasapainotyyny. Tarjolla on myös erilaisia puolipalloja, jotka on valmistettu muovista ja kumista. Tasapainotyynyjä on saatavilla 36 cm halkaisijalla varustettuna tai suurina vaahtomuovisina tyynyinä. Tasapainotyyny sopii hyvin sellaisille ihmisille, jotka vasta aloittelevat tasapainoharjoituksia. Lisäksi nilkka-, polvi- tai lantiovammaiset ehkä käyttävät alkuun mieluummin tasapainotyynyä ennen tasapainolaudan hankkimista.

Missä tilanteissa tasapainolauta on kaikista hyödyllisin?

Tasapainolautaa voivat käyttää aivan kaikki aina lapsesta vanhukseen, riippumatta kuntoilutasosta. Kunhan sinun tavoitteesi on jollain tasolla parantaa tasapainoa tai koordinaatiota, voit käyttää tasapainolautaa. Olit sitten harrastelija paremman tasapainon tarpeessa, ikäihminen tai vaikka tanssija, voimistelija tai kuntoutuksessa oleva urheilija, voit hyödyntää tasapainolautaa monella eri tavalla. Tarjolla on monia eri harjoituksia ja variaatioita, joita voit tehdä yksin tai esimerkiksi ohjaajan avulla.

Tasapainolauta parantaa paitsi tasapainoa ja koordinaatiota, myös ketteryyttä. Laudalla tasapainottelu opettaa myös tekemään päätöksiä nopeasti. Tämä taito on erittäin hyödyllinen etenkin monissa urheilulajeissa. Parempi tasapaino tekee tavallisesta elämästä helpompaa ja parantaa oman elämän laatua. Koordinaatiokyvyn parantaminen on myös hyväksi ihan jokaiselle, mutta siitä on etenkin hyötyä tanssijoille, voimistelijoille ja muille urheilijoille.

Monet vammat, kuten urheiluvammat, kaatuilemiset ja kompastelut ovat sattuneet juurikin huonon tasapainon ja koordinaation seurauksena. Kun harjoittelet tasapainolaudalla säännöllisesti, parannat koordinaatiokykyäsi ja voit näin korjata omaa kehoasi heti vaaratilanteen aikana. Lisäksi kehosi voi käsitellä tasapainoon ja koordinaatioon liittyviä haasteita tehokkaammin.

Tutkimukset ovat jo monta kertaa osoittaneet, että tasapainoharjoittelu auttaa ehkäisemään vammoja, kuten esimerkiksi nilkan nyrjähdystä. Harjoitteleminen parantaa nilkan vahvuutta, omaa koordinaatiota sekä tasapainoa.

Tasapainolaudalla harjoitteleminen voi myös parantaa aivojen toimintaa. Tasapainosi ja asentosi parantuessa myös kykysi keskittyä ja kiinnittää huomiota eri asioihin paranee. Jean Eyers, joka on lääkäri ja pioneeri vestibulaarisen käsittelemisen parantamisen alalla, käytti tasapainolautaa aistien integrointiterapia -tunneilla. Lääkärin tekemät tutkimukset osoittivat, että tasapainoharjoittelu parantaa silmiä, koordinaatiota, kielen kehittymistä ja omaa keskittymiskykyä.

Harjoitteleminen tasapainolaudalla parantaa myös kaikkia eri lihasryhmiä, ja voit tehdä esimerkiksi erilaisia ja monipuolisi harjoituksia pienellä tasapainolaudalla. Harjoituksia ei ole tarkoitettu vain iäkkäille ihmisille ja kuntoutuksessa oleville, vaan myös esimerkiksi ammattiurheilijat, tanssijat ja voimistelijat käyttävät tasapainolautaa osana harjoitteluaan.

Tasapainoharjoittelusta saatavia hyötyjä ei koskaan pitäisi aliarvioida, nimittäin ne ovat sopivia kaikille – myös lapsille. Tasapainoharjoittelu auttaa kehittämään lapsen koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Harjoittelu myös kehittää lihaksia oikealla tavalla ja monipuolisesti ilman painojen aiheuttamaa rasitusta. Tasapainoharjoittelu on myös turvallista, hauskaa ja monipuolista, joten lapset pitävät siitä.

Kuinka valita tasapainolauta?

Sinulle sopiva tasapainolauta on sellainen, mikä sopii sinun omiin tavoitteisiisi ja harjoituksiisi. Jokaisella tasapainoilijalla on omat tärkeät tavoitteet, ja niihin perusten pitäisi valita itselleen tasapainolauta. Jotkut haluavat parantaa tasapainoaan ja koordinaatiotaan oman terveytensä kannalta, kun taas toiset haluavat tulla paremmiksi urheilijoiksi ja ehkäistä vammoja.

Mikäli olet esimerkiksi ikäihminen ja haluat parantaa koordinaatiokykyäsi, tasapainoasi ja ehkäistä vammoja, kannattaa aloittaa tasapainoharjoittelu tavallisen tasapainotyynyn kanssa. Tasapainotyyny on vaahtomuovista tai kumista valmistettu tyyny, jolla voi tehdä samanlaisia harjoituksia kuin tasapainolaudallakin. Ainoa ero on se, että tasapainotyynyllä on helpompi ja turvallisempi harjoitella.

Tasapainotyynyn hyvä puoli on se, että sillä voi aloittaa omat tasapainoharjoitukset ilman suurta huolta kaatumisesta. Tasapainolaudalla voi olla vaikeaa harjoitella ensi alkuun, joten tällaisessa tilanteessa kannattaa mieluummin valita itselleen tasapainotyyny. Kun kaikista vaikeimmat harjoitukset tasapainotyynyllä sujuvat kuin tanssi, voit siirtyä tasapainolautaan.

Tasapainotyynyn hinta vaihtelee aina muutamasta kymmenestä eurosta ylöspäin. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi merkistä ja sen ominaisuuksista riippuen. Hinnoissa ei onneksi ole tasapainotyynyn puolesta paljoakaan eroa. Mikäli haluat saada tyynyn itsellesi mahdollisimman edullisella hinnalla, kannattaa katsoa hintoja netistä. Netin kautta tyynyn voi tilata suoraan omalle kotiovelle, eikä tarvitse lähteä kauppaan.

Mikäli et ole koskaan aikaisemmin kokeillut tasapainotyynyä, voi olla hyvä idea käydä kaupassa kokeilemassa tyynyä ennen sen ostamista. Voit kokeilla tyynyä esimerkiksi kuntosalilla tai urheiluvarusteita myyvässä kaupassa. Näin tiedät, millainen tasapainotyyny olisi juuri sinulle kaikista sopivin vaihtoehto.

Tasapainolautoja on paljon erilaisia. Voit valita itsellesi niin pyöreän, neliskanttisen kuin pitkulaisen mallisenkin laudan. Sinulle sopivin tasapainolauta on sellainen, joka sopii parhaiten omaan tasoosi. Mikäli olet esimerkiksi luistelija tai tanssija, jolla tasapaino on jo hyvin hallussa, voi olla hyvä idea hankkia sellainen lauta, jossa on säädettäviä tasoja. Monissa laudoissa on mahdollisuus säätää vaikeutta kolmella erilaisella tasolla ja näin ollen käyttää lautaa paljon monipuolisemmin.

Tasapainolaudan muoto ja korkeus riippuu siitä, mistä sinä pidät eniten ja mikä sopii omiin harjoituksiisi parhaiten.

Tasapainolautojen hinnat voivat vaihdella melkoisen suurellakin skaalalla. Edullisin lauta voi maksaa muutaman kymmentä euroa, kun taas kalleimmat saattavat maksaa jopa neljäsataa euroa. Hintoihin vaikuttavat lautojen merkki, koko, suunnittelu ja niiden valmistukseen käytetty materiaali.

Mitä kestävämmän ja laadukkaamman laudan haluat hankkia, niin sitä enemmän rahaa joudut maksamaan laudastasi. Mikäli olet vain harrastelija, jonka tavoitteena on parantaa omaa tasapainoa, ei kannata välttämättä käyttää montaa satasta omaan tasapainolautaan. Todennäköisesti pärjäät vallan mainiosti tavallisella peruslaudalla, jonka saa kaupasta muutamalla kymmenellä eurolla.

Jos sen sijaan olet urheilija tai haluat käyttää lautaa säännöllisesti, voi olla hyvä idea tarkastella hintavampia ja laadukkaampia lautoja. Hyvälaatuinen lauta nimittäin kestää vuosikymmeniä ja niissä on useampi ominaisuuksia.

Oman tasapainolaudan voi helposti ostaa urheiluvälineliikkeestä. Mikäli et ole kokeillut tasapainolautaa koskaan aikaisemmin, kannattaa käydä kokeilemassa sellaista vaikka kuntosalilla tai liikkeessä. Näin tiedät, millainen lauta on sinulle sopivin. Tasapainolaudan voi myös ostaa kätevästi netistä. Ostaessasi laudan netistä, saatat jopa säästää rahaa.

Jos et ole varma siitä, millainen lauta sinun kannattaisi hankkia, voit pyytää apua esimerkiksi personal trainerilta, fysioterapeutilta, kunto-ohjaajalta tai liikkeen myyjältä. Voit myös lukea arvosteluja netissä ja muiden käyttäjien kokemuksia tasapainolaudoista.

Vinkkejä tasapainolaudan käyttämiseen

Jos olet aloittelija, aloita tasapainoharjoitukset varovasti. Voit aloittaa harjoittelun ammattilaisen avulla. Esimerkiksi personal trainer, Pilatesohjaaja tai fysioterapeutti voi antaa sinulle hyviä harjoituksia. Mikäli tähän ei ole mahdollisuutta, voit katsoa esimerkiksi videoita Youtubesta päästäksesi alkuun. Jos sinulla on ystävä, joka on joskus harjoitellut tasapainolaudalla, voit pyytää apua myös häneltä.

Tärkein vinkki ja ohje pitää mielessä on se, että aloittelijoiden ei koskaan kannata harjoitella tasapainolaudalla ilman tukea. Lauta on hyvä laittaa aluksi seinän viereen niin, että seinästä on mahdollisuus ottaa tarvittaessa tukea, jos harjoitus tuntuu menevän liian vaikeaksi. Muista myös, että aloittelijana sinun ei pitäisi valita itsellesi liian vaikeaa lautaa. Älä puraise liian suurta palaa, vaan aloita hitaasti, mutta varmasti. Realistiset tavoitteet kannustavat ja motivoivat sinua tulemaan paremmaksi liikkujaksi.

Kun seisot omalla tasapainolaudallasi, levitä jalat vyötärön leveydelle. Katso sitten suoraan eteenpäin ja vältä katsomasta alaspäin. Ota kaukaisuudesta liikkumaton piste ja katso sitä. tämä auttaa sinua pysymään kunnolla tasapainossa. Pidä pääsi ja olkapääsi pystyasennossa, selkäranka neutraalina ja käytä vatsalihaksiasi tasapainon saavuttamiseen.

Taivuta sitten polviasi hieman. Mitä enemmän taivutat polvia, sitä helpompi sinun on löytää oma tasapainosi. Voit tehdä myös esimerkiksi hitaasti kyykkyjä ylös ja alas. Tämä vahvistaa jalkojesi lihaksia ja auttaa sinua tasapainon säilyttämisessä ja parantamisessa. Kun tasapaino kyykyissä alkaa olla liian helppoa, kokeile nousta varpaillesi. Voit myös kokeilal sulkea silmäsi tai nostaa kätesi eteen tai sivuille.

On tärkeää, että löydät oman mukavuusalueen harjoitellessasi laudalla. Harrastelijana voit esimerkiksi tehdä harjoituksia niin paljain jaloin kuin kengät jalassa. Mikäli harjoittelet jotain tiettyä urheilulajia varten, mieti, onko sinun parempi harjoitella kengillä vai ilman. Esimerkiksi tanssijat ja voimistelijat hyötyvät ilman kenkiä harjoittelusta, kun taas jalkapallon pelaajat ja lumilautailijat kengät jalassa harjoittelusta.

Kun olet alkanut päästä jyvälle tasapainoharjoittelusta, ala esimerkiksi kallistella lautaa puolelta toiselle. Rullaa vaikka lautaa puolelta toiselle tai edestakaisin. Tällainen harjoitus auttaa harjoittamaan koko alavartaloasi, vatsalihaksiasi ja selkälihaksiasi. Tämä tekee harjoittelusta monipuolisempaa, hauskempaa ja vaikeampaa.

Ennen kuin ostat oman tasapainolaudan, kannattaa lukea muiden ihmisten arvosteluja ja kokemuksia erilaisista laudoista. Voit myös pyytää apua personal trainerilta tai kunto-ohjaajalta laudan valitsemisessa. Kokemukset eri merkeistä ja erityylisitä laudoista auttavat sinua valitsemaan itsellesi sellaisen tasapainolaudan tai –tyynyn, joka sopii nimenomaan omiin tavoitteisiisi ja tasoosi.

Muita asioita, joita sinun pitäisi tietää tasapainolaudan käyttämisestä

Tasapainolautaa voi käyttää monissa eri paikoissa ja tilanteissa. Tasapainolautoja nähdään esimerkiksi kuntosaleilla, Pilateksessa ja fysioterapeutin kuntoutuksessa. Kuntosalilla voit käyttää lautaa ja harjoitella omassa tahdissasi tai pyytää personal traineria apuun. Myös joillakin ryhmäliikuntatunneilla saatetaan käyttää tasapainolautoja.

Pilates on esimerkiksi sellainen laji, jossa keskitytään paljon oman tasapainon parantamiseen. Ohjaajat saattavat siis ottaa silloin tällöin tunneillaan käyttöön tasapainolaudan. Tyyny on myös Pilateksessa usein mukana erilaisissa harjoituksissa.

Muista myös, että tasapainolautaa ei pitäisi koskaan laittaa kovalle maaperälle, kuten asvaltille, sementille tai hiekalle. Tasapainolautaan tulee muuten helposti naarmuja ja se voi mennä jopa rikki.

Älä käytä tasapainolautaa puisella lattialla. Lauta voi nimittäin naarmuttaa omaa lattiaasi ja laudasta kuuluva paukuttelu lattiaa vasten voi olla hyvin ikävää naapurillesi. Laita siis esimerkiksi laudan alle joogamatto tai vaikka paksu Pilatesmatto. Vaihtoehtoisesti voit laittaa laudan esimerkiksi lattiamatolle.

Olemassa on myös sellaisia tasapainolautoja, joissa niiden alla oleva tasapainopalikka ei ole kiinnitetty lautaan. Tällainen tasapainolauta on vaarallinen lähistöllä oleville esineille ja ihmisille. Muista siis varata mahdollisimman paljon tilaa laudalla harjoittelemiseen.

Yhteenveto

tasapainolauta harjoituksiaTasapainolaudalla harjoitteleminen sopii ihan jokaiselle ihmiselle iästä ja fitnesstasosta riippumatta. Voit harjoitella tasapainolaudalla niin kotona kuin kuntosalillakin. Tasapainoharjoitukset ovat hyvä tapa parantaa omaa urheilusuoritusta tai vain jokapäiväisen elämän laatua. Tasapainoa ja koordinaatiota tarvitaan ihan jokaiseen arkipäiväiseen asiaan: esimerkiksi kenkien sitominen, tuolista nouseminen ja käveleminen eivät onnistuisi ollenkaan ilman tasapainoa.

Luistelijat, tanssijat, lumilautailijat ja voimistelijat sen sijaan käyttävät tasapainoaan ihan uudella tasolla. Hekin usein ottavat tasapainolaudalla harjoittelemisen mukaan osaksi omaa treeniään, nimittäin kunnollinen tasapaino vain parantaa heidän suoritustaan.

Tasapainolautaa voi käyttää myös vammojen ehkäisemisessä sekä kuntoutuksessa. Mikäli haluat käyttää lautaa tähän tarkoitukseen, kannattaa pyytää apuun fysioterapeuttia, joka osaa antaa sinulle sopivia ja turvallisia harjoituksia tehtäväksesi.

Jos olet aloittelija tasapainoharjoitusten saralla, kannattaa aloittaa harjoitteleminen tavallisella tasapainotyynyllä. Tasapainotyyny on turvallinen tapa aloittaa. Kun olet mestari tasapainotyynyllä harjoittelemisessa, voit sitten sitten siirtyä tasapainolautaan.

Valitse tasapainolauta itsellesi sen mukaan, mitkä omat tavoitteesi ovat. Jos haluat esimerkiksi parantaa urheilusuoritustasi, kannattaa hankkia laadukas ja kestävä lauta, jossa on erilaisia ominaisuuksia.

Mikäli sen sijaan haluat vain aloittaa varovasti harjoittelun, hanki itsellesi tavallinen, hyvälaatuinen tasapainolauta, jolla pääset alkuun. Älä yritä puraista liian suurta palaa kerralla! Tasapainolautoja on olemassa monia erilaisia, joten käytä aikaa sopivan laudan etsimiseen itsellesi. Ei kannata kiirehtiä, vaan etsiä itselleen sellainen lauta, joka tuntuu sopivalta omiin tarpeisiin.

Tasapainolautoja voi ostaa tavallisesta liikkeestä, joka myy urheiluvarusteita. Vaihtoehtoisesti voit ostaa laudan myös esimerkiksi netistä. Kannattaa pitää silmällä esimerkiksi liikkeiden poistomyyntejä ja netin alennuksia vaikka joulun jälkeen. Näin saat itsellesi mahdollisimman edullisen laudan.

Aloita harjoitteleminen varovasti ja edisty askel kerrallaan. Asettamalla itsellesi realistisia tavoitteita ja ottamalla pienen askeleen kerrallaan, edistyt nopeammin. Jos yrität saavuttaa jotain mahdotonta jo ennen kuin helpommat asiat sujuvat, masennut vain, kun et pääse tavoitteeseesi ja sitten lauta jääkin keräämään pölyä nurkkaan.

Muista myös olla kärsivällinen, nimittäin tasapaino ei parane ihan yhdessä yössä. Käytä aikaa tasapainon parantamiseen hieman joka päivä, ja huomaat kuinka tasapainosi paranee viikko viikolta!