Top 5 parhaat urheilukello

25580
0
paras urheilukello

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Urheilukellot on kehitetty urheilijan apuvälineiksi. Olipa lajisi sitten juoksu, uinti tai triathlon, voit löytää sinulle sopivimman kellon seurataksesi reittiäsi, vauhtiasi sekä edistymistäsi. Voit myös tarkkailla sykettäsi suoraan ranteesta tai yhdistää kellon sykemittariin. Hyvä urheilukello antaa täsmällisempää tietoa suorituksestasi kuin esimerkiksi aktiivisuusranneke, eikä ainoastaan mittaa askeleitasi tai unen määrää. Näin se kannustaa sinua kehittämään itseäsi urheilijana. Urheilukello antaa myös hyödyllistä tietoa oman kuntosi kohentumisesta esimerkiksi kuntosaliharjoittelun, kiipeilyn, vaelluksen tai yleisluontoisemman kuntoilun yhteydessä.

Kaikkein paras
Garmin Fēnix 6X Pro
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Apple Watch Series 7
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Huawei GT 2 Pro
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Kuinka valita paras urheilukello?

Tarjolla on monentasoisia ja -hintaisia urheilukelloja. Kelloa valitessasi sinun onkin tärkeätä keskittyä siihen, mitä tahdot lajiltasi sekä kellosi ominaisuuksilta. Mikäli hankinnan on tarkoitus toimia kannustimena aktiivisuuteen, voi eri urheilumoodeja sisältävä aktiivisuusranneke olla riittävä. Mitä tarkemmat tavoitteet sinulla on urheiluharrastuksesi suhteen, sitä monipuolisempia ominaisuuksia voit myös hyödyntää.

Kannattaa valita kello, joka on hieman edistyneempi kuin mitä tämän hetkinen kuntosi vaatii. Näin otat huomioon jo valintatilanteessai, että puolen vuoden päästä suoritustasosi voi ehkä olla jo aivan toisenlainen. Mikäli aloitat urheilun pitkän tauon jälkeen, vaatimuksesi eivät ehkä ole kovinkaan korkealla. Kuntosi kohennuttua mielesi voi kuitenkin muuttua. Saatat haluta seurata sykettä suoraan ranteestasi ja edistymisesi myötä haluat ehkä saada vieläkin täsmällisempää tietoaesimerkiksi juoksudynamiikastasi.

Hintavammat kellot sisältävät yleisesti ottaen monipuolisempia ominaisuuksia kuin edullisemmat kellot. Siksi halvin urheilukellotarjous ei välttämättä ole riittävä juuri sinulle. Eri ominaisuuksien tarpeellisuuden arvioiminen on erittäin tärkeää kelloa hankittaessa. Esimerkiksi triathlonistille voi olla olennaista tietää, onko kadessianturin yhdistäminen kelloon mahdollista.

Juoksukello

urheilukello vertailuJuoksukellojen kärjessä ovat monipuoliset, eri kuntotasoille soveltuvat kellot, kuten Garmin Forerunner 630. Tämä kello ei mittaa sykettä ranteesta, ja siksi se on yhdistettävä rannemittausta täsmällisempään sykemittariin. TomTom Spark 3 on edullisempi, mittausominaisuuksiltaan “karsittu malli”. TomTom Spark 3 panostaakin niiden sijaan motivoiviin ominaisuuksiin.

Etäisyyden mittaamiseen voit käyttää puhelimen navigointiominaisuutta tai erilaisia sovelluksia. GPS-urheilukello mahdollistaa kuitenkin juostun matkan, nopeuden ja muiden ominaisuuksien seuraamisen suoraan ranteestasi juoksun aikana. Myös ranteesta mitattava pulssi voidaan katsoa eduksi urheilukellojen ominaisuuksia listattaessa. Juoksudynamiikan yksityiskohtaisempi seuraaminen voi myös tulla jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.

Urheilukello uintiin

Urheilukellon avulla voit mitata harjoituksesi kestoa, sykettäsi, intervalleja niinkuin muitakin uintimatkan pituutta ja tahtia koskevia tietoja. Tiedot ovat yleensä siirrettävissä esimerkiksi valitsemaasi sovellukseen, joka auttaa seuraamaan harjoituksiasi ja kehittymistäsi uimarina. Kello mittaa nopeutesi, tekemäsi käännökset sekä uintilajisi kätesi liikkeen perusteella.

Tärkein ominaisuus uintikellon, niinkuin perinteisemmän sekuntikellonkin, valinnassa on vedenpitävyys. Sen lisäksi on olennaista, että kello istuu hyvin ranteeseesi. Myös sykemittauksessa on eroa eri mittareiden välillä. Syketieto voidaan tallentaa kelloon yhdistettyyn sykevyöhön. Tieto välittyy kelloon, kun sekä kello että sykevyö ovat vedenpinnan yläpuolella. Joidenkin laitteiden avulla on mahdollista seurata sykettä myös vedessä. Kellon istuvuudella ja uimarin käden muodolla on ratkaiseva vaikutus mittauksen täsmällisyyteen.

Smartwatch vai urheilukello?

Älykelloissa on useimmiten myös joitain urheilumoodeja. Apple ja Nike ovat yhteistyönä saaneet aikaan älykellon, jonka sensoreiden joukossa on esimerkiksi ilmapuntari. Älykello ei vaadi toimiakseen enää puhelinta. Mikäli haluat ladata sovelluksia kelloosi ja saada tietoja sähköpostisi tai sovellusten kautta, SmartWatch -tarjonnasta löytyy tähän sopivia vaihtoehtoja. Nike+ sovellus on esimerkki siihen ladattavissa olevista motivaation ylläpitämiseen keskittyvistä sovelluksista. Koska älykellot on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, niiden akkua on kuitenkin ladattava tiuhempaan tahtiin kuin varsinaisten urheilukellojen.

Lähestulkoon kaikki urheilukellot synkronoidaan mobiilisovelluksen ja verkossa toimivien seurantavälineiden kautta. Näin voit pureutua haluamiisi yksityiskohtiin, laatia omia tai ladata valmiita valmennusohjelmia. Voit myös lisää suunnitelmiisi tavoitteita, jotka auttavat sinua kehittymään haluamaasi suuntaan.

Urheilukellojen hinnat vaihtelevat noin 100:sta 500:aan euroon. 200 – 300:n euron hintaluokasta löytyy monenlaisia laadukkaita vaihtoehtoja eri lajeihin keskittyville urheilijoille. Triathlon- ja juoksukelloja on tarjolla eri ominaisuuksin aina 500:n euron hintaluokkaan saakka. SmartWatchien hinnat kieppuvat sen sijaan tavallisesti 250 – 350 euron hintahaarukassa.

Urheilukellolla syke ranteesta

Monet urheilukellot mahdollistavat sykkeen mittaamisen suoraan ranteesta. Tämä tapahtuu valosignaalin avulla, jonka palautumisnopeus verisuonista antaa indikaation sykkeestä. Tämä tieteellisesti todistettu metodi on kuitenkin ristiriitainen kuntoiluun sovellettuna. Suurimmalle osalle käyttäjistä hyvä, ranteesta mittaava seurantaväline on kyllin täsmällinen – silloin kun se toimii. Siitä on enemmän kuin riittämiin päivittäiseen lepo- ja aktiivisykemittaukseen. Suurelta osalta se soveltuu myös juoksuun.

Ranteesta mitattavan sykkeen täsmällisyys kärsii kuitenkin korkean intensiteetin harjoittelussa, jossa lihakset jännittyvät äärimmilleen tai jossa hikoillaan paljon. Kosteuden seurauksena mittari voi jopa lakata kokonaan toimimasta. Siksi sitä ei myöskään voida käyttää uidessa. Sykevyö on siksi täsmällisempi. Pelkän urheilukellon kanssa voit kuitenkin liikkua helpommin ja vapaammin kuin sykevyön kanssa. Hyödyntääksesi sykemittausta sinun tulee olla perillä omasta maksimisykkeestäsi, johon perustuen voit luoda täsmälliset aerobiset ja anaerobiset, rasvanpoltto- sekä kynnysarvoalueet jne.

Urheilukello naisille

Hyvä urheilukello valitaan siis ensisijaisesti mittaus- ja seurantaominaisuuksiensa perusteella. Viimeisimpänä kriteerinä voidaan pitää sitä, miltä kello näyttää ranteessa. Naisen siroon ranteeseen sopivat Garmin Fenix 5S tai Suunnon Sparta -kellot. Sparta Sport Wrist HR Gold on elegantti, erityisesti naisurheilijoille suunniteltu valkoinen, kullattu design. Siihen sisältyy monia laadukkaita urheiluominaisuuksia, mutta upean ulkonäkönsä takia sitä voidaan käyttää kellon ympäri – monenlaisiin asuihin yhdistettynä.

Urheilukellotesti

Urheilukelloja testattaessa niitä verrataan laitteisiin, jotka on jo aiemmin todettu täsmällisiksi. Esimerkiksi ranteesta sykkeen mittaavien kellojen antamia arvoja verrataan sykevöiden antamiin tuloksiin. Olennaisinta on tietää, millaista urheilusuoritusta halutaan seurata. Tämä määrittää kellolta vaadittavat ominaisuudet. GPS-urheilukello soveltuu juoksijoille ja pyöräilijöille. Uimareille on olennaisinta vedenpitävyys. Triathlonistit tarvitsevat multisport -kellon, joka mahdollistaa eri lajien seuraamisen saumattomasti.

urheilukello syke ranteesta

Multisport -kellot saattavat sisältää esimerkiksi kiipeilijöitä hyödyttäviä ominaisuuksia. Garminin, Suunnon ja Polarin lisäksi multisport -ominaisuuksilla varustettuja laitteita on vähänlaisesti. Esimerkiksi TomTom tarjoaa joitakin, mutta ne soveltuvat paremmin kuntoilijoille kuin triathlonisteille.

Garmin tuottaa kiivaalla tahdilla uusia innovaatioita etenkin aktiivisia harrastajia silmälläpitäen. Forerunner 735XT on pienempi kuin aiempi 920XT –malli ja sisältää optisen sykkeen mittauksen ranteesta. Akkua on kuitenkin ladattava entisiä malleja useammin. Erilaisia harjoitusohjelmia sen sijaan on tarjolla monipuolisesti eri lajeille.

Suunnon Spartan Sport erottuu muista urheilukelloista jo elegantin ulkonäkönsä vuoksi. Kooltaan se on kuitenkin muiden urheilukellojen luokkaa, samoin toiminnoiltaan ja mittaustiedoiltaan. Sykettä ei voida kuitenkaan mitata ranteesta. Toimintoja voidaan kontrolloida sekä kosketusnäytön että näppäinten avulla. Valmiiden harjoituspohjien muokkaaminen on kuitenkin rajoitettua. Triahtlonistejä ja pyöräilijöitä hyödyttävä ANT+ -tuki tehomittareiden yhdistämistä varten myös puuttuu.

Polar M600 mittaa sykkeen ranteesta. Muut urheilulliset ominaisuudet jäävät kuitenkin älykellon ominaisuuksien varjoon. Polar V800 puolestaan näyttää lähinnä aktiivisuusrannekkeelta ohuemman ulkokuorensa vuoksi. Se onkin vaihtoehtoinen valinta, joka sisältää perustason urheiluominaisuudet. ANT+ -tuki, ranteesta mitattava syke ja juoksudynamiikan mittaus puuttuvat.

Vihjeitä urheilukellon käyttöön:

Käytä aikaa tutustuaksesi kelloosi kunnolla, jotta pystyisit hyödyntämään sen ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Tutustu esimerkiksi onko siinä sisäänrakennettuna musiikkisoitin. Lataa kuntoilusovellus, jonka saat kellosi mukana. Tutustu sen käyttäjäystävällisyyteen, jotta voit aloittaa kuntoilusi seurannan. Muista myös ladata kellon akku säännöllisesti, ettei se pääse sammumaan kesken urheilusuorituksen. GPS-urheilukellot ja ranteesta mitattava syke kuluttavat akun nopeasti. Mitä aktiivisempi olet, sitä useammin akkua on syytä ladata.

Jaa: