Vohvelirauta testi 2019

12688
belgialainen vohvelirauta

Moni suomalainen pitää vohveleita suorastaan herkullisina. Vohveleiden valmistus on myös hauskaa puuhaa, ja siihen voi ottaa mukaan vaikka koko perheen. Taikinan voi halutessaan tehdä alusta saakka itse tai vaihtoehtoisesti voidaan ostaa kaupasta valmis pussi, jolloin vohveleiden valmistuksesta tulee entistäkin helpompaa.

Monen kaapista löytyy vohvelirauta mutta sitä ei välttämättä ole käytetty aikoihin. Nyt voi kuitenkin olla aika kaivaa vohvelirauta taas esille ja alkaa valmistamaan herkullisia vohveleita. Raudalla voidaan valmistaa vohveleiden lisäksi myös muita herkkuja, jos itse vohvelit eivät nappaa. Belgialainen vohvelirauta on maailmankuulu, ja vastaavanlainen löytyy myös monen suomalaisen keittiöstä. Vohveleita voi valmistaa aamu- tai välipalaksi tai vaikkapa jälkiruoaksi illallisen jälkeen. Moni haluaa syödä vohvelinsa siirapin ja kermavaahdon kanssa, kun taas toinen haluaa tehdä suolaisen version.

belgialainen vohvelirautaTaivas on rajana vohveleiden valmistamisen suhteen, joten ei muuta kun hihat heilumaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että on tärkeää valita oikea vohvelirauta parhaiden vohveleiden valmistamiseen. Hyvä vohvelirauta auttaa valmistamaan parhaat vohvelit kädenkäänteessä. Paras vohvelirauta löytyy lopulta kokeilemalla mutta lukemalla tämän artikkeli saatat saada hyviä vinkkejä laadukkaan vohveliraudan tunnistamiseen.

Suomalaiset eivät ole tulleet aivan niin tutuiksi vohveleiden kanssa kuin esimerkiksi muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Silti vohveleiden valmistus on ollut vuosien saatossa monien lapsiperheiden yksi lempipuuhista perheen keittiössä. Aamiaisen sijaan vohveleita on Suomessa valmistettu usein jälkiruoaksi tai muuksi herkuksi. Fitness buumin myötä ollaan kuitenkin nähty jopa proteiinipitoisia vohveleita. Voit siis rauhassa lähteä ideoimaan omaa lempi vohvelireseptiäsi. Netistä löytyy runsain mitoin erilaisia reseptejä sekä vohvelirauta testejä, joiden avulla pääset käyttämään omaa vohvelirautaasi parhaalla mahdollisella tavalla. Ensinäkemältä ei välttämättä uskoisi, miten moneen vohveliraudasta oikeasti on.

Mikä on vohvelirauta?

Mikä vohvelirauta sitten oikeastaan on? Yksinkertaisuudessaan vohvelirauta on pienikokoinen kodinkone, jonka avulla voidaan valmistaa vohvelitaikinasta suussa sulavia vohveleita. Vohvelissa on verkkomainen kuvio, joka syntyy vohvelikoneen vastuksista. Siten vohveli eroaa esimerkiksi letuista, joiden pinta on sileä. Vohvelit ovat myös paksumpia ja kuohkeampia ja parhaimmillaan ne ovat sopivan rapeita.

Vohvelirauta voi tehdä vohveleista eri muotoisia: kolmiota ja neliöitä, pyöreitä tai jopa sydämen muotoisia. Varsinainen belgialainen vohvelirauta tekee paksuja vohveleita. Nämä ovat myös monen suomalaisen lempivohveleita. Tavalliset vohveliraudat tekevät vähän ohuempia versioita; joissakin versioissa voit paistaa jopa useamman vohvelin yhtä aikaa.

Vohveliraudat ovat siis ensisijaisesti suunniteltu vohveleiden valmistukseen. Yleensä ne ovat varsin pienikokoisia ja mahtuvat hyvin pieneenkin keittiöön. Vohveliraudoissa on aina kansi, jolloin vohveli kypsennetään molemmilta puolilta samaan aikaan, eikä vohvelia tarvitse erikseen kääntää raudassa. Vohveliraudoista ovat saaneet innostuksensa myös niin sanotut leipägrillit, joilla voidaan tehdä lämpimiä voileipiä eräänlaisen vohveliraudan avulla. Näissä laitteissa ei kuitenkaan ole samanlaista ristikkokuviota, joka kuuluu enemmin klassiseen vohvelirautaan. Ei ole mitään syytä, miksi myös perinteisellä vohveliraudalla ei voisi tehdä suolaisia versiota. Vohveliraudasta on siis moneen. Vohvelirauta hinta ei myöskään päätä huimaa, joten kannattaa harkita tämän monipuolisen laitteen hankkimista omaan keittiöön.

Vohveliraudan toiminta

Vohveliraudan käyttäminen ei ole ollenkaan vaikeaa, vaan kuka tahansa voi sen oppia. Ennen vohveliraudan käyttämistä tulee tietenkin valmistaa vohvelitaikina, jonka voi siis tehdä oman maun mukaan. Moni kuitenkin päätyy ainakin aluksi kokeilemaan melko perinteisiä reseptejä. Aluksi voidaan käyttää myös valmiita jauhoseoksia, joihin ei tarvitse lisätä kuin vesi.

Kun oma valitsemasi vohvelitaikina on valmis, on aika laittaa vohvelirauta kuumenemaan. Aluksi vohvelirauta kiinnitetään pistorasiaan kansi suljettuna. Vohvelirautaa tulee esilämmittää tarpeeksi kauan, jotta rauta on varmasti tarpeeksi kuuma vohveleiden valmistukseen. Yleensä vohveliraudoissa on pieni valo, joka kertoo, kun rauta on tarpeeksi kuuma. Tähän saattaa mennä muutama minuutti. Usein vohveliraudan lämpöä säätelee termostaatti, joten raudan voi myös säätää sopivaan lämpötilaan.

Vasta kun rauta on tarpeeksi kuuma, on aika nostaa kansi. Paistolevyt kannattaa rasvata kevyesti, esimerkiksi öljyllä tai voilla. Näin estetään taikinan palaminen kiinni levyyn. Tosin varsinkin uudemmat vohveliraudat ovat niin laadukkaita, ettei levyihin pitäisi tarttua taikinaa, ellei se oikeasti pala siihen kiinni liiallisen kuumentamisen vuoksi. Taikina kannattaa kaataa pohjaosan keskelle. Tällöin taikina leviä mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Hieman taikinan koostumuksesta riippuen paistoaika on yleensä muutamia minuutteja. Kannattaa huomata, että myös lämpötila vaikuttaa paistoaikaan. Jos tykkäät rapeista vohveleista, kannattaa valita hieman kuumempi lämpötila. Jos taas olet pehmeiden vohveleiden ystävä, voit pysytellä matalissa lämpötiloissa. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että vohveli kypsyy varmasti kauttaaltaan. Usein vohveliraudan mukana tulee käyttöohjeen mukana vinkkejä siitä, miten vohveleita kannattaa paistaa juuri kyseisellä raudalla.

Kun olet paistanut vohvelia tarpeeksi kauan, nosta kansi ylös ja varmista, että vohveli on varmasti tarpeeksi kypsä ja paistunut. Jos pinta ei vielä ole saanut kunnon ruskeaa väriä, voit paistaa vohvelia vielä hetken. Kun vohveli on valmis, voit nostaa vohvelin pois raudasta. Älä kuitenkaan tee tätä terävällä tai metallisella lastalla. Parasta on käyttää puista lastaa tai vastaavaa, jotta rauta ei vaurioitusi. Kannattaa lukea vohveliraudan ohjeet huolellisesti ennen raudan käyttämistä. Vohvelirauta pysyy kunnossa, kun sitä käytetään oikein.

Paistamisen päätyttyä muista aina irrottaa pistotulppa pistorasiasta. Laitteen kannattaa antaa jäähtyä ennen puhdistamista. Puhdistukseen riittää raudan paistopintojen pyyhkiminen kostealla esimerkiksi liinan tai harjan avulla. Veden alla rautaa ei koskaan saa pestä, koska kyseessä on sähkölaite. Muista aina puhdistaa rauta ohjeiden mukaan, äläkä koskaan käytä liian vahvoja aineita. Jos rasvasit vohveliraudan ennen vohveleiden paistamista, likaa ei ainakaan pahasti pitäisi jäädä raudan pintaan.

Vohvelit ovat parhaimmillaan tuoreina heti paistamisen jälkeen, joten voit vaikka jättää puhdistamisen myöhemmäksi ja nauttia herkulliset vohvelit heti valitsemisiesi lisukkeiden kanssa.

Millaisia ominaisuuksia vohveliraudoissa on

Vohvelirautoja on olemassa monenlaisia. Ne saattavat siis olla varustettuja monilla eri ominaisuuksilla aivan kuten monen muutkin kodinkoneet. Ei siis ole olemassa vain yhdenlaisia vohvelirautoja, vaan markkinoilla on jopa runsaasti erilaisia rautoja. Niin hinnoissa kuin ominaisuuksissa on eroja. Siksi kannattaa alusta alkaen valita itselleen mieleinen vaihtoehto. Ennen kun lähdet ostamaan itsellesi mahdollisesti ensimmäistä omaa vohvelirautaa, kannattaa tutustua rauhassa vohvelirautojen ominaisuuksiin. Mieti siis tarkkaan, millaisia ominaisuuksia omalta vohveliraudalta toivoisit.

Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, millaisia vohveleita oikeastaan haluaisit syödä. Jos olet ohuiden vohveleiden ystävä, voit helposti lähteä liikkeelle aivan tavallisella vohveliraudalla. Jos taas rakastat paksuja vohveleita, kannattaa sinun harkita kunnon belgialaisen vohveliraudan ostamista. Myös vohveleiden koossa ja muodossa saattaa olla eroja, riippuen siitä millaisella raudalla ne valmistetaan. Pohdi siis myös, missä muodossa tai koossa haluat vohvelisi syödä. Kuten mainittu, joissakin radoissa on mahdollista valmistaa jopa useampi vohveli samaan aikaan, kun taas toisissa voi valmistaa vain yhden ison vohveli kerralla. Jos sinulla on iso perhe ja monta nälkäistä suuta, kannattaa ehkä valita rauta, jossa on mahdollista valmistaa monta vohvelia samaan aikaan. Isoja vohveleita haluat ehkä valmistaa sinkkuna tai vaikkapa oma kumppanin kanssa. Joka tapauksessa vaihtoehtoja on monia sille, missä muodossa omat vohvelisi haluat syödä.

Aivan kuten paistinpannutkin, myös vohveleiden rautojen pinnat vaihtelevat. Usein kannattaa valita sellainen vohvelirauta, joka on mahdollisimman helppo pitää puhtaana. Vohvelirauta menee nopeasti pilalle, jos sen pinnannalle alkaa kertymään likaa, eikä vohveleiden valmistuksesta tule enää mitään. Paras vohvelirauta omaa teflonpinnan, josta taikinan jäänteet irtoavat helposti.

Yleensä vohveliraudan levyt eivät irtoa, joten ne tulee puhdistaa paikoillaan. Joissakin uudemmissa vohveliraudoissa saattaa jopa olla irrotettavat levyt, jolloin ne voidaan puhdistaa nopeasti astianpesukoneessa.

Jos olet epävarma sen suhteen, osaatko varmasti paistaa vohveleita juuri sopivan ajan verran, kannattaa harkita sellaisen raudan ostamista, joka kertoo sinulle tarkkaan sopivan vohvelin paistoajan. Hyvät vohveliraudat siis kertovat sinulle, kun vohveli on valmis syötäväksi. Halvemmissa versioissa ei tällaista ajastinta ole ollenkaan, vaan joudut luottamaan vain ja ainoastaan omiin vohvelin paisto taitoihin. Silloin joudut kenties tarkkaan seuraamaan, milloin vohveli on valmis. Vohvelia ei kannata jättää raa’aksi mutta kovin moni tuskin haluaa syödä palanutta vohvelia.

Kuten sähkölaitteissa yleensä, kannattaa kiinnittää huomiota myös takuuseen. Parhaissa laitteissa on yleensä myös parhaat takuut, koska laadukkaalle laitteelle voidaan jo lähtökohtaisesti luvata pitkä käyttöikä. Pitkä takuu takaa uuden laitteen viallisen tilalle. Siksi ei välttämättä kannata lähteä ostamaan kaikista halvinta versiota, koska takuu ei myöskään välttämättä ole niin kattavat. Kannattaa kuitenkin huomata, että vohvelirautaa tulee aina käyttää oikein, eikä takuu koskaan korvaa itse aiheutettua vauriota.

Kannattaako panostaa vohvelirautaan?

Moni lähtee ostamaan kaikista halvinta vohvelirautaa, mutta joutuu sitten kotona pettymään siihen, millaisia vohveleista lopulta tulee. Vaikka vohvelirauta ammattikäyttöön saattaa kuulostaa liioittelulta, saattaa se sopia myös kotikäyttöön. Laadukas vohvelirauta kestää nimittäin vuosikausia ja siitä on iloa pitkään. Halvin vohvelirauta ei välttämättä takaa parhaimpia vohveleita ja kalliimmat versiot ovat usein myös paljon monikäyttöisempiä.

Esimerkiksi teflonista valmistettu vohvelirauta saattaa olla hieman kalliimpi, mutta se on myös paljon helpompi pitää puhtaana. Myös irrotettavat raudat maksavat enemmän, mutta jälleen kerran ne auttavat pitämään laadukkaan raudan kunnossa. Laadukas rauta säästää siis aikaa ja vaivaa monella tapaa, joten kannattaa ainakin harkita panostavansa hyvään rautaan kerralla. Pääsääntönä on, että mitä yksinkertaisempi rauta on kyseessä, sitä halvempi se on. Vohveliraudan saattaa saada jopa todella halvalla vaille mitään lisäominaisuuksia. Tämä saattaa kuitenkin näkyä myös varsinaisten vohveleiden laadussa sekä lyhyemmässä käyttöiässä.

Vohvelirautojen hintahaarukka vaihtelee yleensä muutamasta kympistä aina satoihin euroihin saakka. Vaikka et aivan ammattilaisrautaa haluaisikaan ostaa, et myöskään välttämättä ole hyvä idea lähteä liikkeelle kaikista halvimman raudan kanssa.

Vinkkejä oikean raudan valintaan

Vohveliraudan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle ihan perusjutuista, kuten siitä, minkä muotoisia ja kokoisia vohveleita haluat valmistaa. Minkä lisäksi kannattaa miettiä myös vohveliraudan muut ominaisuudet tarkkaan. Lopuksi voit sitten pohtia myös sitä, minkä näköisen tai vaikkapa värisen vohveliraudan haluat. Joissakin laadukkaissa ja moderneissa vohveliraudoissa saattaa olla valinnanvaraa myös raudan värin suhteen. Tämä saattaa tehdä vohveleiden valmistuksesta entistäkin mukavampaa.

Tässä olisi pieni muistilista oman vohveliraudan valintaan:

  • Mieti haluatko valmistaa yhden ison vain monta pienempää vohvelia kerrallaan? Tämä riippuu aivan omista tarpeistasi. Perhe valitsee usein raudan, jossa valmistuu useampi vohveli samaan aikaan. Kun taas sinkulle voi hyvin riittää pienempi ja yksinkertaisempia rauta, jossa valmistuu kenties vain yksi vohveli kerrallaan.
  • Onko sinulla toiveita vohveleiden muodon suhteen? Joku voi haluat valmistaa esimerkiksi hauskoja sydämenmuotoisia vohveleita, kun taas toiselle riittää aivan tavalliset ympyrän tai kolmion malliset vohvelit.
  • Oletko epävarma omista kokkaustaidoistasi? Paras vohvelirauta kertoo sinulle, kun vohveli on valmis. Hyvä vohvelirauta voidaan myös säätää haluttuun lämpötilaan. Laadukkaissa vohveliraudoissa on siis monenlaisia ominaisuuksia, jotka tekevät vohveleiden valmistamisesta helppoa ja mukavaa.
  • Oletko laiska puhdistamaan kodinkoneita? Silloin kannattaa valita teflonpintainen ja sellainen rauta, jossa on irrotettava levyt. Tällöin voit laittaa levyt suoraan tiskikoneeseen, eikä sinun tarvitse itse alkaa sen kummemmin puhdistamaan rautaa.
  • Paljonko olet valmis maksamaan vohveliraudasta? Mitä enemmän vohveliraudassa on ominaisuuksia, sitä enemmän rauta myös maksaa. Kannattaa jo ennen ostoksille lähtemistä asettaa oma budjetti raudan hankkimiselle. Ominaisuuksissa ei kuitenkaan kannata tinkiä, joten ole tarkkana siitä, mikä suuruisen budjetin asetat.
  • Haluatko raudan, joka miellyttää myös silmää? Moni haluaa kodinkoneiden olevan myös ilo silmälle. Hyvännäköiset ja värikkäät vohveliraudat saattavat maksaa hieman enemmän, mutta saattavat olla hyvinkin myös hintansa väärti, kun raudasta riittää iloa vuosiksi eteenpäin.

Tosiaan vohveliraudan hankinnassa kannattaa ensin lähteä liikkeelle raudan ominaisuuksista ja sitten vasta miettiä esimerkiksi raudan ulkonäköä. Kannattaa myös vertailla eri vohvelirautoja verkossa ja lukea muiden kotikokkien kokemuksia eri vohvelirautojen käytöstä. Myös hinnalla on merkitystä ja vain sinä voit tietää, paljonko olet valmis omasta raudastasi maksamaan.

Millainen on hyvä vohvelirauta?

Hyvä vohvelirauta on yleensä tehokas, säädettävä rauta, joka paistaa vohvelit tasaisesti. Muiden ominaisuuksien osalta ja esimerkiksi raudan ulkonäön osalta voidaan puhua myös henkilökohtaisista mieltymyksistä. Seuraavaksi tarkastellaan hyvän vohveliraudan ominaisuuksia hieman tarkemmin.

Vohveliraudan teho

Kodinkoneen kuin kodinkoneen teho mitataan yleensä wateissa. Tavallisissa lähinnä kotikäyttöön tarkoitetuissa vohveliraudoissa teho vaihtelee yleensä 700 ja 1400 watin välillä. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka vaikuttaa laitteen tehoon. Myös se, missä kohtaa raudan sisäosaa vastukset ovat vaikuttaa vohvelin paistossa lopputulokseen. Tämä on tärkeää nimenomaan tasaisen paistotuloksen kannalta. Tätä on kuitenkin vaikea saada tietää rautaa hankittaessa. Siksi kannattaa lukea erilaisia vertailuja ja arvioita eri rautojen osalta niiden käyttökokemuksia ja paistotuloksista.

Tehokas rauta siis kypsentää vohvelin paitsi tasaisesti niin myös nopeasti. Myös nopeus on tärkeä seikka vohveleiden rakenteen kannalta, joten kannattaa ottaa tehokas rauta, jotta se varmasti kuumenee tarpeeksi kuumaksi. Lisäksi paistopinnan lämpötila vaikuttaa suoraan vohveleiden rapeuteen, joten rapeiden vohveleiden ystävänä kannattaa panostaa tehokkaaseen vohvelirautaan.

Lämpötilan säätö

Varsinkaan kokeneet vohvelinpaistajat eivät suostuisi tinkimään lämpötilan säätämisestä. Kun pääset itse valitsemaan sopivan lämpötilan voit halutessasi paistaa joka kerta vähän erilaisia vohveleita. Joku saattaa tykätä vähän ruskeammista ja todella rapeista versioista, kun taas toinen haluaa vaaleamman version. Lämpötilan säätäminen on siis todella kätevä ominaisuus.

Merkkivalo

Lämpötilan säätämisen lisäksi myös merkkivalo on tärkeä ominaisuus. Merkkivalo kertoo vohvelin paistajalle, milloin rauta on varmasti tarpeeksi kuuma. Ilman näitä ominaisuuksia voi joutua paistamaan muutamat vohvelit ennen, kun päästään haluttuun lopputulokseen. Parhaassa tapauksessa merkkivalo- tai ääni myös ilmoittaa, milloin vohveli on valmis. Tällöin sinun ei tarvitse koko ajan olla kurkkimassa kannen alle.

Paras paistopinta

Hyvä vohvelirauta omaa myös laadukkaan paistopinnan. Voit olla aivan varma, että vohvelirauta testivoittaja omaa tarttumattoman paistopinnan. Varsinkin jos rautaa käytetään paljon, paksu pinnoite on omiaan raudan kestävyydelle. Monissa laadukkaissa raudoissa mainitaan erikseen, että raudassa on niin sanottu tuplapinnoite. Jos kuitenkin malttaa pitää metalliset välineet kaukana raudasta, voidaan yleensä välttyä raudan pinnan rikkoontumiselta, varsinkaan, kun kyse ei ole mistään ammattikäytöstä.

Näin pidät oman raudan kunnossa

On tärkeää huolehtia omasta vohveliraudastaan asianmukaisella tavalla. Rauta kannattaa esimerkiksi aina säilyttää pystyasennossa, joten ennen raudan hankkimista on hyvä pohtia, mahtuuko rauta varmasti omaan keittiöön säilytykseen. Pystyasennossa säilyttäminen on kuitenkin yleensä järkevää myös tilankäytön kannalta. Rautoja on kuitenkin eri kokoisia, joten omat säilytysmahdollisuudet voivat vaikuttaa raudan valintaan. Hyvässä raudassa on myös selkeä paikka sen johdolle, jolloin johdin voi aina rullata omalle paikalleen säilytystä varten.

Rauta tulee aina puhdistaa ohjeiden mukaisesti. Tämä saattaa hieman riippua siitä, mikä rauta on kyseessä. Helpointa lienee puhdistaa rauta, jossa on irrotettavat levyt. Sinun tulee kuitenkin aina lukea raudan käyttöohjeet ennen, kun alat puhdistamaan rautaa. Usein jopa pelkkä kostealla pyyhkiminen riittää. Älä esimerkiksi laita levyjä astianpesukoneeseen ennen, kun olet varma, että niin voi tehdä. Rautaan ei myöskään kannata käyttää liian voimakkaista puhdistusaineita, vaan vähempi on yleensä parempi.

Mikä on sinun valintasi?

Moni päätyy valitsemaan oman vohveliraudan vohvelirauta testivoittaja vertailujen perusteella. Yleensä näissä vohveliraudoissa luvataan rapeaa kuorta ja kuohkeaa lopputulosta, minkä lisäksi rautaa on myös helppo käyttää. Moni haluaa varmistua myös turvallisuudesta, jolloin kannattaa valita rauta, joka ei kuumene ulospäin. Edullisissa malleissa saattaa polttaa sormensa helposti.

Nyt kun tiedät vohvelirautojen ominaisuuksista, pääset valitsemaan itsellesi mieleisen raudan!

Näin teet hyvän vohvelin

Parhaan vohvelin tekoon tarvitaan ehkä hieman harjoitusta mutta pelkästään jo hyvän raudan avulla päästään pitkälle. Älä kuitenkaan ihmettele, jos ensimmäinen satsi menee harjoituksen piikkiin. Hyvillä vinkeillä pääset kuitenkin alkuun, ja varmasti jo ensimmäisen paisto kerran jälkeen päästään maistamaan herkullisia vohveleita.

Hyvä vohvelirauta paistaa vohvelit tasaisesi. Varsinainen taikina kaadetaan alemmalla raudalle ja päällimmäinen rauta lasketaan sen päälle. Sopivalla lämmöllä paistat rapeita ja herkullisia vohveleita. Tämä löytyy usein kokeilemalla, joten älä turhaudu, jos heti ensimmäisellä kokeilulla ei tule nappi suoritusta. Hyvän vohvelin tulisi valmistua muutamassa minuutissa, joten liian pitkää paistoaikaa alhaisella lämpötilalla ei kannata lähteä hakemaan. Jos et luota siihen, että laite kertoo sinulle, kun vohvelit ovat valmiita, voit myös aivan itse määrittää, missä vaiheessa vohvelit ovat hyviä juuri sinulle.

Hyvä koostumus tulee myös huolella valmistetusta taikinasta, ja myös tämä voi vaatia hieman harjoittelua. Tasaisen värin aikaansaaminen paistetulle vohvelille on usein yhdistelmä omia paistotaitoja sekä laadukkaan vohveliraudan toimintaa. Myös valmiita taikinoita voidaan käyttää, mutta moni kokee, että itse valmistettu taikina on huomattavasti maukkaampi. Voit kokeilla eri reseptejä parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Huonon vohveliraudan huomaa siitä, että paistojälki saattaa olla varsin epätasainen ja paistoajat ovat pitkiä. Tähän ei auta välttämättä parhaankaan paistajan taidot. Jotkin laitteet saattavat esimerkiksi jättää reunat vaaleiksi, vaikka muualta vohveli olisikin sopivan rapea. Parhaat vohvelit ovat ulkonäöltään kauniin kullan vaaleita ja oikean muotoisia.

Maku on kenties kaikkein tärkein asia vohveleiden paiston lopputuloksessa. Vohvelin rakenne ja rapeus välittyy siis myös maussa. Vohvelit kannattaa aina syödä tuoreeltaan lämpiminä, jolloin myös niiden maku on parhaimmillaan. Huonon raudan kanssa paistetut vohvelit saattavat olla ulkoa rapeita, mutta sisältä raakoja, kun taas laadukkaassa raudassa paistotulos on oikeasti tasainen. Kannattaa kuitenkin huomata, että myös eri taikinat paistuvat eri tavalla, joten hieman kokemusta parhaiden vohveleiden paistaminen saattaa vaatia. Silti hyvä rauta auttaa paljon asiaa.

Vohveleiden valmistuksessa lopulta vain taivas on rajana. Vohveleita voi valmistaa niin suolaisina kuin makeina. Taikinoita voi tehdä oman maun mukaan erilaisia ja kokeilemalla löytyy itselle ne parhaat reseptit. Moni lähtee kokeilemaan vohveliraudalla myös melko erikoisten ruokien valmistamista. Seuraavaksi katsotaan, mitä kaikkea vohveliraudalla voikaan valmistaa.

Korvapuustit

paras vohvelirautaVohveliraudalla voi valmistaa jopa korvapuusteja. Pullia on mahdollista valmistaa raudan avulla jopa huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla korvapuustien valmistamista vohveliraudalla. Taikinan voi tehdä aivan tavalliseen tapaan. Pullista tulee enemminkin herkullisia kanelikierteitä, kun niinkään pullia, sillä vohveliraudan levyjen välillä pulla litistyy kasaan.

Vohveliraudalla voi siis valmistaa monenlaisia jälkiruokia ja periaatteessa taikinan kuin taikinan voi laittaa raudan väliin. Voit kokeilla myös suolaisen taikinan tekemistä, ja laittaa valmiin vohvelin täytteeksi suolaisia herkkuja.

Quesadillat

Tämä eksoottinen ruoka on myös monen suomalaisen suosikki viikonloppuisin. Näihin lättyihin voi laittaa täytteeksi periaatteessa ihan mitä vaan – vain taivas on rajana siis. Kyseessä on kuitenkin suolainen herkku, johon kuuluu olennaisena osana juusto. Herkulliset täytteet voi laittaa tortilla kuoren väliin ja sitten kuumentaa sen suussa sulavaksi quesadillaksi vohveliraudassa. Voit antaa tortilla unelman kypsyä niin kauan kunnes juusto on sulaa. Näistä herkuista voit tehdä niin rapeita, kun haluat omien mieltymysten mukaisesti

Kasvispihvit

Myös kasvispihvit valmistuvat helposti vohveliraudan avulla. Voit tehdä taikinan omalla suosikkiohjeella ja laittaa pihvit vohvelirautaan. Paista muutama minuutti ja pääset heti syömään kasvispihvejä valitsimiesi lisukkeiden kera.

Yhteenveto

Vohvelirauta on parhaimmillaan todella monipuolinen laite, eikä sen kanssa tarvitse tyytyä vain vohveleiden valmistukseen. Sinä päätät, miten saat parhaan hyödyn irti omasta vohveliraudastasi. Sen avulla valmistuvat niin suolaiset kuin makeatkin herkut. Voit kokeilla erilaisia reseptejä ja paistaa raudalla monenlaisia ruokia. Parhaimmillaan vohveliraudasta voi olla iloa vaikka joka päivä.

Vohveliraudoissa on eroja, joten kannattaa valita oma rauta huolella. Halvimmat raudat eivät välttämättä anna toivomaasi paistitulosta, joten voi olla kannattavaa panostaa raudan hankintaa. Hyvää rautaa on helppo käyttää ja se takaa tasaisen lopputuloksen. Hyvä rauta on myös helppo puhdistaa, eikä sen säilyttäminen vie turhaa tilaa.

Monen suomalaisen kaapista löytyy vanha vohvelirauta, mutta saattaa kuitenkin olla aika päivittää se vähän uudempaan versioon. Vohvelit eivät koskaan mene pois muodista, ja vohvelirauta saattaa ilahduttaa etenkin lapsiperheen arkea. Olitpa sitten suolaisen tai makean ystävä, voit valmistaa lempilättysi laadukkaan raudan avulla niin aamiaiseksi kuin iltapalaksi. Ennen raudan hankkimista kannattaa rauhassa tutustua siihen, millaisia erilaisia rautoja markkinoilla on. Löydät varmasti omasi rautojen kirjavasta joukosta siten, että rauta palvelee parhaiten juuri sinun tarpeitasi.